Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 17:30

  "Έσωσε" το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη και πλησίον των 770 μονάδων έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να κρατήσει το ενδοσυνεδριακό +1,6%, αλλά λίγο έλειψε να κλείσει και σε αρνητικά εδάφη, εάν δεν στηριζόταν στην άνοδο επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 774,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 773,66 μονάδων (+0,02%) και 786,14 μονάδες (+1,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,18%, στις 1.839,89 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.124,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 455,44 μονάδες, από το ενδοσυνεδριακό +2,11%.

  Η αγορά λειτουργεί σε πολύ στενά και περιορισμένα χρονικά πλαίσια, κάτι που επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά σήμερα, καθώς τα κέρδη σε επιλεγμένους τίτλους κράτησαν μόνο για λίγες ώρες. Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr για την εικόνα της αγοράς σήμερα, εάν δεν "ανοίξει" ο χρονικός ορίζοντας των χαρτοφυλακίων, δεν θα μπορέσει η αγορά να ξεφύγει από το πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

  Και πράγματι, ο γενικός δείκτης παραμένει για έκτη συνεχή συνεδρίαση μέσα σε ένα εύρος 20 μονάδων, μεταξύ 770 και 790 μονάδων, χωρίς να μπορεί να υπερβεί τη συσσώρευσης, αλλά και χωρίς να επιτρέπει στους πωλητές να διαταράξουν την παραμονή του σε κοντινή απόσταση από τις 800 μονάδες. Και σε αυτό τον έχει βοηθήσει το άτυπο rotation που υπάρχει μεταξύ των ανοδικών και πτωτικών τίτλων, με τους ρόλους να εναλλάσσονται ανά ημέρα, χωρίς ισχυρούς καταλύτες κάθε φορά.

  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε τίτλος δεν φέρει τις δικές του προοπτικές, όπως σήμερα η Aegean, η οποία προσέγγισε και πάλι τα 5 ευρώ, καθώς το σενάριο της επιστροφής των ταξιδίων στην κανονικότητα έχει κερδίσει λίγο έδαφος. Οι Βρετανοί, οι οποίοι προηγούνται στους εμβολιασμούς δείχνουν να προτιμούν την "καλοκαιρινή Ελλάδα", με την αγορά να μην ξεχνά ότι η ανάκαμψη του τουρισμού είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, η οποία είδε το 2020 να την επισκέπτονται μόλις 7,3 τουρίστες, από 31,3 εκατ. το 2019, με καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα δημόσια ταμεία, αλλά και για τους επαγγελματίες του κλάδου.

  Εάν συντηρηθούν αυτές οι προσδοκίες, σταδιακά η αγορά θα προτιμά τίτλους που συνδέονται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φυσικά και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει μείνει πίσω από τις επιδόσεις της αγοράς από την αρχή του έτους. Και αυτό γίνεται την ώρα μάλιστα που η  Fitch σε νέα έκθεσή της τόνισε πως η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη.

  Και μπορεί η Κομισιόν στην 9η έκθεση αξιολόγησης σήμερα να εξέφρασε τις ανησυχίες της για την μετά τα μορατόρια εικόνα του κλάδου, η Fitch στέκεται ιδιαίτερα στη χρήση του σχεδίου "Ηρακλής", η οποία είναι πιστωτικά θετική. Οι τιτλοποιήσεις αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη λήψης προβλέψεων στους ισολογισμούς τους.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε άλμα 14,73%, με τον ΟΠΑΠ, τη Βιοχάλκο, την Τέρνα Ενεργειακή, την Πειραιώς, τη Eurobank και την ΕΧΑΕ να την ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Σαράντης, Λάμδα, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Alpha Bank ήταν τα δύο μεγάλα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με πτώση 1,94% και 1,58% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ