Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 14:16

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς βέβαια να επιχειρεί να αλλάξει το επίπεδο στο οποίο παραμένει τις τελευταίες ημέρες, παρά την εκρηκτική άνοδο σημαντικών τίτλων που είχαν υποαποδώσει το προηγούμενο διάστημα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 780,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,98% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.854,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,99% στις 460,15 μονάδες.

  Μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης είναι σαφώς η Aegean, με την αγορά να προεξοφλεί ότι σταδιακά ο τουρισμός θα ανακάμψει, αρχής γενομένης από την αύξηση των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως μάλιστα σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, εάν διατηρηθούν αυτές οι προσδοκίες, σταδιακά η αγορά θα προτιμά τίτλους που συνδέονται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φυσικά και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει μείνει πίσω από τις επιδόσεις της αγοράς από την αρχή του έτους. Και αυτό γίνεται την ώρα μάλιστα που η Fitch, σε νέα έκθεσή της, τόνισε πως η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη.

  Και μπορεί η Κομισιόν στην 9η έκθεση αξιολόγησης σήμερα να εξέφρασε τις ανησυχίες της για την μετά τα μορατόρια εικόνα του κλάδου, η Fitch στέκεται ιδιαίτερα στη χρήση του σχεδίου "Ηρακλής", η οποία είναι πιστωτικά θετική. Οι τιτλοποιήσεις αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη λήψης προβλέψεων στους ισολογισμούς τους.

  Πάντως, για να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, η ελληνική οικονομία πρέπει να ανεβάσει αναπτυξιακούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις είναι επιφυλακτικές, με την Κομισιόν μάλιστα να μιλά για αναιμική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και επαναλαμβάνει τις προβλέψεις των χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για το 2021 και 5% για το 2022. Τα μέτρα στήριξης για το 2021 θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 11,2 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

  Ταμπλό

  Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του +11,37% της Aegean, η Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη 2,95% και 2,22% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Μυτιληναίο και ΟΤΕ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι υπόλοιποι τίτλου του FTSE 25, ήτοι οι Motor Oil, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Βιοχάλκο, Εθνική, Φουρλής, Alpha Bank, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan και ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ