Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 13:02

  UBS: Πώς θα προσαρμοστούν οι αγορές στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι λιγότερο ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις στις παγκόσμιες αγορές, ευνοώντας τις "μετοχές ανάπτυξης" (growth stocks) έναντι των "μετοχών αξίας" (value), σύμφωνα με την UBS Group AG, μεταδίδει το Bloomberg.

  Η ανάπτυξη και τα κέρδη θα αποτελούν μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη το επόμενο τρίμηνο, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε πρόσφατο σημείωμα τους.

  Παράλληλα, το τέλος του χαμηλότερου κύκλου των πραγματικών επιτοκίων και των πιστωτικών περιθωρίων θα σηματοδοτήσει και το τέλος της ώθησης στην ρευστότητα, προειδοποιούν.

  "Αν και αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν απαραίτητα μια σημαντική πτώση, αναμένεται να οδηγήσουν σε μία σημαντική αλλαγή στη φύση του ράλι", αναφέρουν οι αναλυτές. "Η ώθηση στη ρευστότητα είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στα κέρδη των αγορών", προσθέτουν.

  Η πρόσφατη εκτίναξη των πραγματικών αποδόσεων στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των επενδυτών που βλέπουν τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ράλι στις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου που έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες μετοχικές αγορές σε ιστορικά υψηλά.

  Αν και οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις δείχνουν ότι η οικονομία κερδίζει ορμή, μπορούν να οδηγήσουν σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, προκαλώντας αλλαγές στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

  "Μια μικρή αύξηση στα πραγματικά επιτόκια δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, με τα πραγματικά επιτόκια να ενισχύονται συνεχώς, η κάθε σταδιακή κίνηση δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο τις αγορές", αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

  Η σταδιακή μετάβαση από μια αγορά με κινητήρια δύναμη τη ρευστότητα σε μία που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και τα κέρδη θα έρθει καθώς ο "ενθουσιασμός για τον πληθωρισμό" θα κορυφώνεται και θα προηγηθεί της σταδιακής απόσυρσης της υποστήριξης από την Federal Reserve, σύμφωνα με την ομάδα της UBS.

  Μια ανάλυση παρόμοιων επεισοδίων όταν το κίνητρο της ρευστότητας ακυρώνεται δείχνει χαμηλότερες αποδόσεις στην αγορά και τις "μετοχές ανάπτυξης" να υπεραποδίδουν οριακά έναντι των "μετοχών αξίας", αναφέρει η UBS.

  Το αμερικανικό δολάριο συνήθως γνωρίζει κέρδη έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και η μετάβαση από τις ΗΠΑ σε άλλες αγορές γίνεται λιγότερο συναρπαστική, προσθέτει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ