Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 16:22

  Μάχες για τις 780 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Μάχες για τις 780 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να απορροφήσει τις πιέσεις του ενεργειακού κλάδου κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την Aegean και επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές να "βάζουν πλάτη" για τη διατήρηση των 780 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 779,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.851,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,82% στις 459,98 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα επιβεβαίωσε την "αρνητική" σύνδεση της με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς μόλις διεύρυναν τις απώλειές τους, το ΧΑ "έσπευσε" να τους ακολουθήσει. Έτσι, από το +0,89% έφτασε έως και το -1,23%, με τις πιέσεις να εντοπίζονται ειδικά στον ενεργειακό κλάδο, ενώ και ο τραπεζικός αντιδρά την τελευταία ώρα. 

  Από τις 11 Φεβρουαρίου το ΧΑ κινείται σε ένα εύρος 30-40 μονάδων, αφήνοντας τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε τίτλους που είτε έχουν να παρουσιάσουν είτε επενδυτικές εξελίξεις είτε τα αποτελέσματα του 2020. Ωστόσο, οι επιλεκτικές κινήσεις, αλλά και εκείνες με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν έχουν διαταράξει την παραμονή της αγοράς σε επίπεδα ισορροπίας μεταξύ των long και των βραχυπρόθεσμων.

  Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, η αγορά έχει δύο αναγνώσεις. Αυτή της βραχυπρόθεσμης κίνησης, όπου ο χώρος των κερδοσκοπικών κινήσεων έχει επισκιάσει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και αυτή της μακροπρόθεσμης, με αρκετά χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής στις θέσεις τους. Στη μεγάλη εικόνα οι προοπτικές παραμένουν θετικές, στην τρέχουσα όμως η κόπωση αργά ή γρήγορα θα επέλθει, με το αρνητικό σενάριο να κερδίζει καθημερινά πόντους στις πιθανότητες.

  Το ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να αναδειχθεί σταδιακά όμως είναι η στάση πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, ακόμη και αν αυτά έχουν ανοιχτές θέσεις. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το fund Lansdowne, το οποίο τα τελευταία χρόνια συντηρεί short θέσεις στις ελληνικές (ιδίως τραπεζικές) μετοχές, μείωσε πρόσφατα την ανοιχτή του θέση στη ΔΕΗ, την οποία είχε αμετάβλητη από τον Ιούνιο του 2020.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 3,60%, με τις Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ και Σαράντης, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή. 

  Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει κέρδη 3,18%, με τη Eurobank να ακολουθεί με +2,03%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Coca Cola, Λάμδα, ΟΤΕ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ