Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 13:46

  "Ενεργειακές" πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Η συνεχιζόμενη άνοδος των κρουσμάτων “έριξε” τις ευρωαγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με σημαντικές απώλειες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις ειδικά στον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος έχει παρασύρει την πλειονότητα των τίτλων σε αρνητικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,75% στις 776,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.842,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,40% στις 454,43 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα επιβεβαίωσε την "αρνητική" σύνδεσή της με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς μόλις διεύρυναν τις απώλειές τους, το Χρηματιστήριο "έσπευσε" να τους ακολουθήσει. Έτσι, από το +0,89% έφτασε έως και το -1,23%, με τις πιέσεις να εντοπίζονται ειδικά στον ενεργειακό κλάδο, ενώ και ο τραπεζικός διορθώνει ότι "έχτισε" στη χθεσινή συνεδρίαση.

  Από τις 11 Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο κινείται σε ένα εύρος 30-40 μονάδων, αφήνοντας τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε τίτλους που έχουν να παρουσιάσουν είτε επενδυτικές εξελίξεις είτε τα αποτελέσματα του 2020. Ωστόσο, οι επιλεκτικές κινήσεις, αλλά και εκείνες με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν έχουν διαταράξει την παραμονή της αγοράς σε επίπεδα ισορροπίας μεταξύ των long και των βραχυπρόθεσμων.

  Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, η αγορά έχει δύο αναγνώσεις. Αυτή της βραχυπρόθεσμης κίνησης, όπου ο χώρος των κερδοσκοπικών κινήσεων έχει επισκιάσει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και αυτή της μακροπρόθεσμης, με αρκετά χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής στις θέσεις τους. Στη μεγάλη εικόνα οι προοπτικές παραμένουν θετικές, στην τρέχουσα όμως η κόπωση αργά ή γρήγορα θα επέλθει, με το αρνητικό σενάριο να κερδίζει καθημερινά πόντους στις πιθανότητες.

  Το ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να αναδειχθεί σταδιακά όμως είναι η στάση πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, ακόμη και αν αυτά έχουν ανοιχτές θέσεις. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το fund Lansdowne, το οποίο τα τελευταία χρόνια διατηρεί short θέσεις στις ελληνικές (ιδίως τραπεζικές) μετοχές, μείωσε πρόσφατα την ανοιχτή του θέση στη ΔΕΗ, την οποία είχε αμετάβλητη από τον Ιούνιο του 2020.

  Ταμπλό

  Ωστόσο, η ΔΕΗ σήμερα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, σημειώνοντας απώλειες 3,66%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Eurobank, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Σαράντης, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. Η Coca Cola και η Aegean σημειώνουν κέρδη 1,03% και 1,88% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ