Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 11:09

  Πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:23

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ξεπερνά το 1% η πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο έχει ανατρέψει την πρωινή του κίνηση προς τις 790 μονάδες καθώς οι περισσότεροι τίτλοι του διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,04% στις 773,85 μονάδες.

   

  Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε επιμέρους τίτλους καλά κρατούν στην αγορά, με τον γενικό δείκτη να προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα στενό εύρος χωρίς καμία διάθεση να κάνει την υπέρβαση. Έτσι βλέπουμε τίτλους που τη μία ημέρα υποχωρούν έντονα και την επομένη ανακάμπτουν, ακολουθώντας το άτυπο rotation στις στηρίξεις του γενικού δείκτη.

  Το σενάριο της πλάγιας κίνησης εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία δείχνει να επιβεβαιώνεται, με την αγορά να μην δείχνει διαθέσεις να αλλάξει επίπεδο. Ήταν ένα σενάριο που διατυπώθηκε από τους αναλυτές όταν η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας εισερχόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου ώστε να εκτιμήσουν τις συνέπειες των τελευταίων μέτρων στην οικονομία.

  Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι όμως είναι ότι ο μεγάλος καταλύτης της αγοράς θα διαφανεί μόλις ξεκαθαρίσει η τουριστική σεζόν στη χώρα. Εάν το στοίχημα του ανοίγματος της οικονομίας, μέσω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, κερδηθεί από την κυβέρνηση, τότε αργά ή γρήγορα θα δούμε την αγορά να προεξοφλεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση τότε το αρνητικό σενάριο θα είναι αυτό που θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητας, καθώς, όπως ανέφερε και προ διημέρου ο αν. υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, η χώρα δεν αντέχει δεύτερη χαμένη τουριστική σεζόν.

  Βέβαια το αρνητικό σενάριο μπορεί να αναιρέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιταχύνει τις δράσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το τελικό σχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες. Το πακέτο προσεγγίζει τα 4 δισ. Οι ενισχύσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις θα χρειαστούν και ένα στάδιο προετοιμασίας. Γι' αυτό οι ενισχύσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, θα αρχίσουν να τρέχουν από τις αρχές Απριλίου.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 3,28%, με τη Βιοχάλκο και την Πειραιώς να ακολουθούν με -2,47% και -2,08% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, με τις ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Σαράντη, Jumbo και Φουρλή να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

  Στον αντίποδα, Coca Cola, Aegean και ΑΔΜΗΕ προσπαθούν να συγκρατήσουν την αγορά με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Motor Oil, Eurobank και Ελλάκτωρ, με τις Λάμδα και ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ