Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 13:27

  Υποχωρεί εκ νέου η τουρκική λίρα - Υποστηρίζει τις πολιτικές του γαμπρού του Ερντογάν ο νέος ΥΠΟΙΚ

  Το Σαββατοκύριακο των μεγάλων 'μαχαιριών' στην τουρκική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα υποχωρεί 1%, μετά από ένα τετράμηνο ράλι, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, έδωσαν στο δολάριο μια ώθηση, ενώ επίπτωση είχε και ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας υπερασπίστηκε τις πολιτικές του προκατόχου του, που έφεραν κατακόρυφη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

  Τα στοιχεία απεικονίζουν μια ανάμεικτη εικόνα της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία, με τις τουριστικές αφίξεις να βρίσκονται ακόμη σε πτώση, και την μεταποιητική εμπιστοσύνη να αυξάνεται.

  Η λίρα, η οποία έχει υπεραποδώσει των ομολόγων της στις αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους, υποχώρησε μέχρι και τις 7,0275 λίρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος, και τώρα διαμορφώνεται στις 7,0020 λίρες.

  Το δολάριο ανέκαμψε από τα πολυετή χαμηλά, εξαιτίας της αύξησης των προσδοκιών για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ασκώντας πιέσεις στη λίρα.

  Το τουρκικό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 20% από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν διορίστηκαν νέος υπουργός Οικονομικών και κεντρικός τραπεζίτης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια σφιχτή νομισματική πολιτική και μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση, μετά από χρόνια κακής διαχείρισης.

  Κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρισκόταν επικεφαλής ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Berat Albayrak, τα αποοθέματα της κεντρικής τράπεζας εξαντλήθηκαν σχεδόν εξαιτιας της κοστοβόρας πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, η οποία πούλησε 128 δισ. Δολάρια σε αποθέματα, για τη στήριξη της λίρας.

  Αργά χθες, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Lutfi Elvan, κατηγόρησε όσους επέρριπταν ευθύνες στις ποολιτικές του Albayrak, και δήλωσε ότι οι ενέργειες που επέφεραν τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, είχαν στόχο να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν μέσω της πανδημίαας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ