Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 11:01

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο το Χρηματιστήριο

  Μικρές απώλειες, μετά το μπρα ντε φερ στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:08

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προβάδισμα παίρνουν οι αγοραστές αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το αδύναμο ξεκίνημα βρίσκει διέξοδο πάνω από τις 780 μονάδες, καθώς σταδιακά όλο και περισσότεροι τίτλοι του περνούν σε θετικά εδάφη. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,51% στις 785,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.865,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,49% στις 458,76 μονάδες.
   

  Στο επίκεντρο της συνεδρίασης σήμερα η μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτός από την εισαγωγή των 2,281 νέων μετοχών που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, ανακοίνωσε και τη συμφωνία με την Davidson Kampner για την πώληση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ. Με αυτή την κίνηση, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη (10,8 δισ.) η Alpha Bank μειώνει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα σε 24% και 13% από 43% και 29% τον Σεπτέμβριο του 2020, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, η τιτλοποίηση αυτή εξυγιαίνει σημαντικά́ τον ισολογισμό́ της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό́ κεφαλαιακό́ προφίλ.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εστίαση δεν υπάρχει και στους άλλους τραπεζικούς τίτλους, ειδικά στην Πειραιώς, η οποία μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσει στις ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου και για τα πλάνα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου. Επίσης, αναμένεται και η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ για τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυξήσεις και για τη νομική προστασία των μελών του ΤΧΣ.

  Όπως αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, για άλλη μια φορά οι μετοχές των συστημικών τραπεζών αναδεικνύονται ως ένα σκοτεινό αλλά κομψό "Black Box". Δυστυχώς η τελευταία δεκαετία έχει αποδείξει για τις τραπεζικές μετοχές ότι ακόμα και η εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση της βραχυχρόνιας κίνησης των ελληνικών τραπεζών καταλήγει κάμποσες φορές σε οικονομικό Βατερλώ. Η πιο ενδεδειγμένη τεχνική προσέγγιση των δύστροπων τραπεζικών τίτλων είναι μέσω των μεγαλύτερων διαγραμματικών χρονικών πλαισίων χρησιμοποιώντας τριημερήσια, εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία charts που αφαιρούν τον "θόρυβο" και εντοπίζουν πιο εύκολα την τάση και το όποιο πριόνισμα του πατώματος ή της οροφής.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα ανακάμπτει σήμερα με κέρδη 3,64%,με τις ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Φουρλής, ΔΕΗ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η Aegean υποχωρεί κατά 2,03%, με την Coca Cola να χάνει 1,24%. Ήπια, όμως πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Titan και Σαράντης.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ