Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 12:42

  Capital Economics: Το ράλι του Νοεμβρίου θα επιστρέψει δριμύτερο, ειδικά στα "ευάλωτα" χρηματιστήρια

  Capital Economics: Το ράλι του Νοεμβρίου θα επιστρέψει δριμύτερο, ειδικά στα "ευάλωτα" χρηματιστήρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ισχυρό ράλι στις μετοχές που συνόδευσε τις ανακοινώσεις εμβολίων του Νοεμβρίου θα επιστρέψει σύντομα σημειώνει η Capital Economics, εάν, όπως άλλωστε αναμένει, τα εμβόλια επιτρέψουν την άρση των περιορισμών στη δραστηριότητα αργότερα αυτό το έτος.

  Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε ισχυρό ράλι τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων ενίσχυσαν τις ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Μεταξύ της πρώτης ανακοίνωσης ενός εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου και του πρώτου εμβολιασμού στις 8 Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης εκτινάχθηκε κατά 11%, σημειώνει η Capital Economics. Αυτά τα κέρδη συνοδεύτηκαν από μία στροφή των επενδυτών στους πιο ευάλωτους στην πανδημία κλάδους και στις πιο ευάλωτες αγορές και χώρες, οι οποίες και χτυπηθήκαν περισσότερο από το ξέσπασμα του Covid. Θυμίζουμε πως το ελληνικό Χρηματιστήριο και η Ελλάδα "συγκαταλέγονται" στους "κερδισμένους" του εμβολίου λόγω του μεγάλου βάρους του τουρισμού στην οικονομία, και αυτό "εξηγεί" το ισχυρό ράλι του Χ.Α το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. 

  Από εκείνο το διάστημα, ο MSCI World Index έχει σημειώσει περαιτέρω άνοδο της τάξης του 8%, καθώς οι χώρες διεθνώς σημείωσαν πρόοδο στον εμβολισμό του πληθυσμού. Ωστόσο, η στροφή αυτή των επενδυτών προς τα ευάλωτα στην πανδημία assets έχει σταματήσει. Οι κλάδοι, για παράδειγμα, που υπεραπέδωσαν από τις 8 Δεκέμβριου είναι αυτοί που θεωρούνται ανθεκτικοί στην πανδημία, όπως η τεχνολογία πληροφορικής και οι υπηρεσίες επικοινωνιών, ενώ οι ευάλωτοι κλάδοι, όπως η ενέργεια και οι τράπεζες, έχουν υποαποδώσει. Το ίδιο συνέβη και με τα χρηματιστήρια μεμονωμένων χωρών. Εκείνα που έχουν μεγαλύτερο βάρος από ευάλωτους κλάδους ενώ είχαν σημειώσει ράλι το διάστημα 9 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου, από τότε έχουν επίσης υποαποδώσει. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε, πως το Χ.Α συγκαταλέγεται σε αυτά.

  Αυτό προκαλεί έκπληξη, σημειώνει ο οίκος, δεδομένης της προόδου που υπάρχει από τότε σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για τα εμβόλια περιορίστηκε λόγω των μεταλλάξεων και των ανησυχιών ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε αυτά τα νέα στελέχη του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις έλαβαν επίσης μία πιο επιφυλακτική στάση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών και αυτό προκάλεσε νέους τριγμούς στους κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι.

  Η Capital Economics ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξη. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, όπως τονίζει, η πρόοδος στους εμβολιασμούς στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιτρέψει τη χαλάρωση των περιορισμών έως τα μέσα του 2021, στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την περαιτέρω ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας. 

  Εάν η διαδικασία εμβολιασμού κινηθεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού, η επενδυτική στροφή προς τους πιο ευάλωτους κλάδους και τα χρηματιστήρια που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε αυτούς, θα επιστρέψει δριμύτερη, καθώς η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική παραμένουν εποικοδομητικές. 

  Έτσι, όπως εκτιμά ο οίκος, οι βασικοί δείκτες MSCI των ανεπτυγμένων αγορών θα σημειώσουν ράλι 15-30% από τώρα έως τα τέλη του 2022, με τους ευάλωτους στην πανδημία κλάδους και χώρες να υπεραποδίδουν έντονα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ