Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 10:26

  Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές

  Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ανοδικό έδαφος παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη.

  Η απόδοση στο 10ετές αναφοράς των ΗΠΑ επέστρεψε πάνω από το επίπεδο του 1,3% την Παρασκευή. Οι αναλυτές αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι μια ισχυρή άνοδος των αποδόσεων διεθνώς θα μπορούσε να πλήξει την χρηματιστηριακή αγορά.

  "Οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευάλωτες στην άνοδο των πραγματικών αποδόσεων παγκοσμίως", προειδοποίησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel στη συνάντηση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας στις 20 και 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. 

  "Μια πιο σταθερή άνοδος στα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσε να μειώσει ραγδαία την σχετική ελκυστικότητα των μετοχών, δημιουργώντας τον κίνδυνο για μια ευρύτερη αναπροσαρμογή [των τιμών]", ανέφερε. 

  Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας. 

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει υπηρεσίες και μεταποίηση διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στις 48,1 μονάδες από 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

  Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 44,7 μονάδες από 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό 36 μηνών στις 57,7 μονάδες από 54,8 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική παραγωγή σκαρφάλωσε στις 57,5 μονάδες από 54,6 τον Ιανουάριο. 

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% στις 413,51 μονάδες.

  Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,5% στις 13.954,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,6% στις 5.761,59 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,1% στις 6.608,62 μονάδες.

  Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κερδίζει 0,6%. 

  Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου από εταιρείες-σηματωρούς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως οι Danone, Hermes, Renault, Allianz και Swiss Re μεταξύ άλλων, 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ