Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Φεβ-2021 23:09

  Με απώλειες έκλεισε η Wall, υπό το βάρος ανεργίας στις ΗΠΑ και outlook της Walmart

  Με απώλειες έκλεισε η Wall, υπό το βάρος ανεργίας στις ΗΠΑ και outlook της Walmart
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, υπό το βάρος των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, αλλά και των μάλλον απαισιόδοξων προβλέψεων του κολοσσού των λιανικών πωλήσεων Walmart για τις προοπτικές του έτους.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones "έχασε" 119,68 μονάδες ή 0,38%, στις 31.493,34 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 17,36 μονάδες ή 0,44%, στις 3.913,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 100,14 μονάδων ή 0,72%, στις 13.865,36.

  Η μετοχή της Walmart υποχώρησε κατά 6,5%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου τα οποία υστερούν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων προέβλεψε ακόμη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων της το τρέχον έτος.

  Η μετοχή της Apple υπέστη απώλειες και σήμερα, κατά 0,9%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει απωλέσει 4,2% της αξίας της, εν μέσω μιας απόπειρας profit-taking εκ μέρους ορισμένων επενδυτών, μετά την εκτίναξη των μετοχών των κολοσσών της τεχνολογίας. Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Tesla, κατά 1,4% (και 3,5% σε εβδομαδιαία βάση).

  "Οι μετοχές κινούνται πτωτικά σε όλη την έκταση του ταμπλό, με εταιρείες που έχουν δει διψήφια άνοδο να πλήττονται περισσότερο εξαιτίας της αδιάκοπης ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων", τόνισε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge, σε σημείωμά του. "Τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα ήταν επίσης υποτονικά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Walmart", πρόσθεσε.

  Όσον αφορά την αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, ο Mike Loewengart, CIO στην E-Trade Financial σημειώνει ότι "δεν είναι αυτή η κατεύθυνση που θέλει κανείς να βλέπει για την απασχόληση, αλλά ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι θα μπορούσε να είναι μια απλή παρένθεση στον δρόμο που ανοίγουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και η πτώση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα".

  Η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, μαζί με την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα κινηθεί υψηλότερα έχει δημιουργήσει φόβους σε ορισμένους επενδυτές για επικείμενη πτώση στο χρηματιστήριο. Οι κολοσσοί της τεχνολογίας, οι οποίοι ηγήθηκαν της ανάκαμψης μετά το σοκ του περασμένου Μαρτίου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους δύο αυτούς παράγοντες.

  Παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς από την πανδημία, τα εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Από τις 400 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα τους, το 80% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

  Οι εργασίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, εξάλλου, για την πρόσφατη "φρενίτιδα GameStop", με τον συντονισμό μικροεπενδυτών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν σήμερα με ακρόαση στελεχών των Melvin Capital και Robinhoodμ καθώς και του trader Keith Gill στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 13 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των 3Μ, Coca Cola και McDonald's, ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Boeing και Walt Disney.

  Μάκρο

  Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας την ανώμαλη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

  Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 861.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, υψηλότερα κατά 13.000 από την αναθεωρημένη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

  Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 64.000 στα 4,49 εκατ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

  Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, εξάλλου, μειώθηκαν τον Ιανουάριο μετά από τέσσερις μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

  Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στα 1,580 εκατ.

  Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,5% στα 1,66 εκατ.

  Το τρέχον επίπεδο των ενάρξεων είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον αριθμό των 1,57 εκατ. προ πανδημίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

  Ωστόσο, είναι 2,3% χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.

  Τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις διαμορφώθηκαν στον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 1,680 εκατ. έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 1,669 εκατ.

  Οι οικιστικές άδειες, αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Ιανουάριο, στα 1,881 εκατ. έναντι εκτιμήσεων για πτώση 2,3% στα 1,67 εκατ. Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο μετά από τέσσερις μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

  Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στα 1,580 εκατ.

  Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,5% στα 1,66 εκατ. Το τρέχον επίπεδο των ενάρξεων είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον αριθμό των 1,57 εκατ. προ πανδημίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

  Ωστόσο, είναι 2,3% χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.

  Τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις διαμορφώθηκαν στον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 1,680 εκατ. έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 1,669 εκατ. Οι οικιστικές άδειες, αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Ιανουάριο, στα 1,881 εκατ. έναντι εκτιμήσεων για πτώση 2,3% στα 1,67 εκατ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ