Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Φεβ-2021 13:59

  Υπό την πίεση των τραπεζικών απωλειών το Χρηματιστήριο

  Μάχες για τις 750 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:41

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο έχουν επανέλθει, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ και της Λάμδα να παράσχουν στηρίξεις ώστε να μείνει ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 790 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,32% στις 786,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.864,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,09% στις 447,47 μονάδες.
   

  Η αγορά δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να διαφύγει της πλάγιας κίνησης πέριξ των 785-800 μονάδων που ακολουθεί αυτήν την εβδομάδα, συντηρώντας όμως τα επίπεδα χάρη στη συμβολή τίτλων που υπεραποδίδουν (όπως η ΔΕΗ). Όμως οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο δεν επιτρέπουν μεγάλες προσδοκίες για τη βελτίωση του κλίματος, παρά το γεγονός της απορρόφησης μεγάλου μέρους της ρευστότητας.

  Και πώς άλλωστε μπορεί να αλλάξει το κλίμα όταν οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε σήμερα και η Citigroup. Η αμερικανική τράπεζα φέρνει τις εκτιμήσεις της χαμηλότερα από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν (3,5% ανάπτυξη το 2021) και εκτιμά από το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% φέτος από 3,9% που προέβλεπε πριν, ενώ θεωρεί πως η ύφεση το 2020 θα είναι βαθύτερη και θα κινηθεί στο 9,2% από 8,9% που εκτιμούσε πριν μόλις ένα μήνα.

  Μέχρι λοιπόν την... έκρηξη της ελληνικής οικονομίας, κατά πάσα πιθανότητα από το 2022, η αγορά θα στερείται των κινήσεων που εμπεριέχουν το ρίσκο της έκθεσης στους κινδύνους της υψηλής ύφεσης, αλλά και της αβεβαιότητας που υπάρχει στις δημοσιονομικές επιδόσεις, λόγω της πιθανότητας υποαπόδοσης του τουριστικού κλάδου και φέτος.

  Βέβαια, υποστήριξη μπορεί να βρει το ΧΑ σε περίπτωση που η πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού ενισχυθεί, κάτι που σταδιακά θα επιβεβαιώνεται, καθώς τα αρχικά προβλήματα παραγωγής δείχνουν να ξεπερνιούνται. Και όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη, η πρόοδος του εμβολιασμού και σε άλλες χώρες θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τον φετινό τουρισμό στη χώρα, άρα και στο ΑΕΠ συνολικά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες στην Πειραιώς φτάνουν το 3,72%, ενώ ΕΧΑΕ, Alpha Bank και Εθνική ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Eurobank, Titan, Aegean και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, στο +2,81% έχει περιορίσει η ΔΕΗ, με τη Λάμδα να προσπαθεί να κρατήσει το +1,08%. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Βιοχάλκο. Ο Φουρλής δεν έχει μεταβολή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ