Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 17:25

  Έχασε εκ νέου τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Έχασε εκ νέου τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές πιέσεις να τροφοδοτούν την κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων ημερών, αν και η αγορά βρήκε κάποια στηρίγματα ειδικά στη μετοχή της ΔΕΗ.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 788,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 785,31 μονάδων (-1,33%) και 796,58 μονάδων (+0,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,14%, στις 1.873,84 μονάδες, ενώ στο -0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.119,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,80% στις 456,74 μονάδες.

  Η αγορά προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο τις πιέσεις που άρχισαν από τον τραπεζικό κλάδο και διοχετεύτηκαν στο υπόλοιπο ταμπλό, αλλά αυτό που κατάφερε είναι να κρατήσει την επαφή με τις 790 μονάδες, με τη βοήθεια τίτλων όπως η ΔΕΗ. Στα θετικά όμως της συνεδρίασης είναι ότι το διάστημα της κλιμάκωσης των πιέσεων, οι αγοραστές επιλεκτικά και ήπια απορρόφησαν μεγάλο μέρος της προσφοράς, συγκρατώντας την πτώση του Γενικού Δείκτη.

  Το παραπάνω μοτίβο αποτυπώθηκε και στη συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία αν και ξεκίνησε με αυξημένους ρυθμούς, σταδιακά έφθινε, όσο και η προσφορά περιοριζόταν. Και όπως σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η αγορά θέλει να αφομοιώσει τα υψηλά επίπεδα του τελευταίου μήνα πριν δοκιμάσει με αξιώσεις το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

  Επί της ουσίας η αγορά ακολουθεί το μοτίβο της ανόδου και αναμονής από τη στιγμή που κατάφερε την αντίδραση από τις 726 μονάδες. Με "στάσεις" μετά τη διάσπαση των αντιστάσεων, έχει καταφέρει, έστω και με μικρό τζίρο, να καλύψει σημαντικό έδαφος από τα χαμένα του Ιανουαρίου, δίνοντας όμως το μήνυμα ότι διαθέτει αγοραστές, οι οποίοι όμως δεν αναλώνουν τα κεφάλαια τους δίχως "λόγο και αιτία".

  Για να επιβεβαιωθεί όμως το θετικό σενάριο, θα πρέπει η αγορά να βρει τους καταλύτες εκείνους που να υποστηρίζουν την έξοδο της οικονομίας από το τούνελ των περιοριστικών μέτρων. Και αυτοί οι καταλύτες, πέραν της οριακής εξομάλυνσης της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν έχουν κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία τους, αναβάλλοντας τις όποιες κινήσεις ανάληψης ρίσκου σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον.

  Τα μόνο βέβαια δεδομένα μέχρι τώρα είναι ότι η ελληνική οικονομία δείχνει να χάνει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι ξένοι αναλυτές στο Capital.gr και αυτό γνωρίζει η αγορά από τις πρώτες εβδομάδες του έτους, όταν διαφαινόταν το νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Και η μεταστροφή σε αμυντικούς τίτλους έφερε και τη διόρθωση των 100 μονάδων στον Γενικό Δείκτη.

  Το ερώτημα φυσικά είναι εάν το αρνητικό σενάριο επικρατήσει και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Χωρίς κανείς να μπορεί να το προβλέψει αυτό, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως οι "καλύτερες μέρες" για την ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να φαίνονται πλέον από το γ’ τρίμηνο και μετά το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο, δεδομένης της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ το συγκεκριμένο διάστημα. Και μέχρι τότε, οι κινήσεις με καθαρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα κυριαρχούν, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στην αγορά.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες της τάξεως του 4,52%, με την Alpha Bank, την Τέρνα Ενεργειακή και τον ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Σαράντη, Jumbo, Coca Cola, Φουρλή, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Titan, ΟΛΠ, Λάμδα και Motor Oil, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει αμετάβλητος. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο, με τη ΔΕΗ να ολοκληρώνει στο +3,25% και τον Ελλάκτωρ (στις δημοπρασίες) να κλείνει στο +3,30%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ