Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 12:30

  Προβάδισμα παίρνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Προβάδισμα παίρνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προβάδισμα παίρνουν οι πωλητές αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διολισθαίνει κάτω και από τις 790 μονάδες, καθώς η προσπάθεια επιλεγμένων τίτλων να απορροφήσουν τις πιέσεις πέφτει στο κενό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,72% στις 790,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.878,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,20% στις 454,88 μονάδες.

  Αν και ο γενικός δείκτης προσπάθησε να ανατρέψει το πρωινό αρνητικό κλίμα, τελικά υποκύπτει στις πιέσεις που εκδηλώνονται τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε επιλεγμένους τίτλους, χάνοντας εκ νέου την επαφή με τις 800 μονάδες. Αυτήν την ώρα οι πωλητές κυριαρχούν, με το κλίμα όμως είναι ευμετάβλητο.

  Επί της ουσίας η αγορά ακολουθεί το μοτίβο της ανόδου και αναμονής από τη στιγμή που κατάφερε την αντίδραση από τις 726 μονάδες. Με "στάσεις" μετά τη διάσπαση των αντιστάσεων, έχει καταφέρει, έστω και με μικρό τζίρο, να καλύψει σημαντικό έδαφος από τα χαμένα του Ιανουαρίου, δίνοντας όμως το μήνυμα ότι διαθέτει αγοραστές, οι οποίοι όμως δεν αναλώνουν τα κεφάλαια τους δίχως "λόγο και αιτία".

  Την ίδια ώρα, αν και αδύναμες, οι στηρίξεις υπάρχουν, κυρίως από τους κλάδους που ούτως ή άλλως αναμένετο να αποδώσουν όσο πλησιάζουμε στη στιγμή της εισροής των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και μπορεί αυτή η στιγμή να καθυστερεί ακόμη, ίσως και να τοποθετείται από τα μέσα του έτους και μετά, όμως η αγορά λειτουργεί προεξοφλητικά και λαμβάνει θέσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  Πάντως η ατζέντα της αγοράς έχει μεταστραφεί, έστω και προσωρινά, από την πανδημία, η αποκλιμάκωση όμως της οποίας δείχνει να βρίσκει κάποια διέξοδο. Αν και η οικονομία θα αργήσει να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας, ωστόσο τα αρχικά προβλήματα του εμβολιασμού του πληθυσμού δείχνουν να επιλύονται, δημιουργώντας προσδοκίες για σταδιακή άρση των περιορισμών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha bank, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Titan, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Aegean.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σημειώνει άλμα 3,20%, ξεχωρίζοντας με τις επιδόσεις της τις τελευταίες ημέρες, με τις Λάμδα, ΟΛΠ και Motor Oil να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι η Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ