Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 13:30

  Χρηματιστήριο: Μοιρασμένα πρόσημα κι επιφυλακτικότητα

  Χρηματιστήριο: Μοιρασμένα πρόσημα κι επιφυλακτικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μοιρασμένα πρόσημα και έντονη επιφυλακτικότητα επικρατεί αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και διατηρεί την επαφή του με τη ζώνη των 800 μονάδων, δεν μπορεί να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση λόγω των διορθωτικών κινήσεων που εκδηλώνονται.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 797,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.899,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,84% στις 467,61 μονάδες.

  Μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, οι αποδόσεις σε επιλεγμένους τίτλους είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές για να κατοχυρωθούν από τα χαρτοφυλάκια που είτε είχαν εγκλωβιστεί από τη διόρθωση του Ιανουαρίου είτε δεν έχουν ισχυρή εμπιστοσύνη για τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης. Έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών επί της ουσίας ισορροπεί μεταξύ της κατοχύρωσης των κερδών και της επαναπροώθησης της ρευστότητας σε τίτλους που είχαν υποαποδώσει, διατηρώντας όμως το θετικό του πρόσημο. 

  Το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων δείχνει να είναι ο σημερινός στόχος των long, οι οποίοι όμως δεν δείχνουν διαθέσεις να δοκιμάσουν την επόμενη αντίσταση των 810 μονάδων, η οποία σαφώς θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια και ισχυρούς καταλύτες, αφού είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν ο γενικός δείκτης αναιρέσει σχεδόν το σύνολο των απωλειών του Ιανουαρίου. Και στην παρούσα δεν διαφαίνεται τίποτα από τα δύο, καθώς τόσο ο τζίρος παραμένει περιορισμένος όσο και οι καταλύτες αργούν ακόμη.

  Βέβαια, υποστήριξη μπορεί να βρει το ΧΑ σε περίπτωση που η πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού ενισχυθεί, κάτι που σταδιακά θα επιβεβαιώνεται, καθώς τα αρχικά προβλήματα παραγωγής δείχνουν να ξεπερνιούνται. Και όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη, η πρόοδος του εμβολιασμού και σε άλλες χώρες θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τον φετινό τουρισμό στη χώρα, άρα και στο ΑΕΠ συνολικά.

  Και μπορεί το δημοσιονομικό μέτωπο να προβληματίζει την αγορά, δεδομένου ότι ο εκτροχιασμός συνεχίζεται, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές δείχνουν να αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα. Για παράδειγμα στο χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε εμμέσως το ενδεχόμενο της παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε με νόημα ότι "τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ θεωρούν ότι η επάνοδος στα επίπεδα του 2019 δεν θεωρούν πιθανό να έρθει πριν το τέλος του 2022". 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -3,19% του Ελλάκτωρα ασκεί πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, όπως και το -2,21% της Τέρνα Ενεργειακής, και οι άνω του 1% απώλειες σε Λάμδα, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΟΠΑΠ. 

  Στον αντίποδα, τα στηρίγματα έρχονται από το +3,66% της Πειριαώς και το +2,18% του Μυτιληναίου, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΤΕ, Aegean και Jumbo. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Titan και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Φουρλής. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ