Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 13:44

  Σε επαφή και... με τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με «ενέργεια» από τη ΔΕΗ η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στην τελική ευθεία για την ανάκτηση των 800 μονάδων βρίσκεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διαπέρασε με σχετική ευκολία τα επίπεδα των 780 μονάδων και δείχνει ικανό να κινηθεί υψηλότερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,16% στις 792,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.891,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,31% στις 469,05 μονάδες.

  Αργή αλλά σταθερή είναι η ανοδική πορεία της αγοράς σήμερα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα μάλιστα να είναι βελτιωμένη σχετικά με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Η διάσπαση της αντίστασης των 775-780 μονάδων επανέφερε εντός της Λ. Αθηνών τους αγοραστές, οι οποίοι έδειχναν τις τελευταίες ημέρες ότι ανέμεναν στις επάλξεις.

  Ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει με λίγα κεφάλαια και χωρίς "τυμπανοκρουσίες" να καλύψει σημαντικό έδαφος της πρόσφατης διόρθωσης των 100 μονάδων, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 726 μονάδων. Άλλωστε, οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες, με πολλούς αγοραστές να παρέμεναν σε αναμονή της υπέρβασης του τρέχοντος δύσκολου περιβάλλοντος.

  Αυτό άλλωστε επισήμανε και η Euroxx σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι η επιδείνωση στο μέτωπο του Covid-19 και το lockdown περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν και προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια. Ωστόσο, το σκηνικό για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει ευνοϊκό, κατά την άποψη της Euroxx, υποστηριζόμενο επίσης από μια καλή δυναμική αύξησης των εταιρικών κερδών και λογικές, ή ακόμη και ελκυστικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτιμήσεις.

  Τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζει σήμερα και η Citigroup, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ώθηση στο ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρή στο συνολικό επίπεδο της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, για μικρότερες χώρες που αναμένεται να είναι μεγάλοι αποδέκτες κεφαλαίων, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο αντίκτυπος στη ζήτηση μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 5,47%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με +4,63%. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

  Τα κέρδη σε Εθνική, ΟΤΕ, Eurobank, Φουρλή. Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Λάμδα ξεπερνούν το 2%, ενώ εκείνα σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή το 1%. Στον αντίποδα, η Coca Cola υποχωρεί κατά 0,18% και ο Σαράντης κατά 0,33%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ