Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 17:30

  Επιβεβαίωσε τα εβδομαδιαία κέρδη το Χρηματιστήριο

  Επιβεβαίωσε τα εβδομαδιαία κέρδη το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια θετικά έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων που ευνόησαν το βραχυπρόθεσμο trading σε επιλεγμένους τίτλους, χωρίς όμως να δίνει το σύνθημα για αλλαγή της μεσοπρόθεσμης και της αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 776,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 772,86 μονάδων (-0,20%) και 778,77 μονάδες (+0,57%). Ο τζίρος ανήλθε στα 38,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 680 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,14%, στις 1.848,22 μονάδες, ενώ στο +0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.104,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 454,03 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,50%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,03%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96%.

  Η νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (Lockdown) είναι γεγονός χωρίς να ξαφνιάσει την αγορά η οποία διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Αν και ακόμα η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένη η τάση των κρουσμάτων σε χώρες με σημαντικό οικονομικό στίγμα έχει καθαρά πτωτική εικόνα.

  Όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται η ανοσία των πολιτών βελτιώνεται, ειδικά στο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού με αποτέλεσμα τα νούμερα να παρουσιάζουν αισθητή αποκλιμάκωση. Διεθνώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στον τομέα των εμβολιασμών και αυτό δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αγορών παρά την καταγραφή συνεχών ιστορικών υψηλών.

  Την ίδια στιγμή η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κεντρικές τράπεζες λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας στα Χρηματιστήρια απέναντι στις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει η πολύμηνη διατάραξη της δραστηριότητας σε πολλούς οικονομικούς κλάδους (Εμπόριο, Τουρισμός, Μεταφορές κλπ).

  Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο παραγωγικές συζητήσεις όπως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων και η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Οι ζυμώσεις για τις σκοπούμενες εταιρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει αφυπνίζοντας και τμήμα της επενδυτικής κοινότητας που αν και κινείται επιλεκτικά ακόμα, φαίνεται να διατηρεί σε επαφή με τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα.

  Σε αυτούς τους επενδυτές αποδίδεται η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, την ΔΕΗ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και φυσικά την Coca Cola η οποία έδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του 2020 στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Ο ορίζοντας νέων σταδιακά πυκνώνει με πολλές αφορμές σε κοντινό χρονικό διάστημα που θα δώσουν ένα διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον στίγμα πέρα από την μονότονη αναφορά των στατιστικών της πανδημίας.

  Τεχνικά η διαγραμματική εικόνα βελτιώθηκε αναστέλλοντας το σενάριο των 710 μονάδων χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το σημείο καμπής των 780 μονάδων. Πλέον στο σημείο αυτό συναντιόνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών ορίζοντας την βασική αντίσταση στο δρόμο για τις 800 μονάδες. Στα καλά νέα για τους αγοραστές είναι η επιστροφή του MACD σε θέση αγορών για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και η αισθητή βελτίωση των συναλλαγών οι οποίες σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση δηλώνοντας αύξηση του ενδιαφέροντος. Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε και ο RSI ο οποίος κινείται σε ουδέτερα επίπεδα.  

  Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα υποδηλώνει μια προσωρινή ανακωχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το σπάσιμο αυτής της ισορροπίας πάνω από τις 780 ή κάτω από τις 750 θα απελευθερώσει δυνάμεις δίνοντας περισσότερο δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 4,28%, με τις Alpha Bank, Σαράντη και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Εθνική, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, Coca Cola, Titan, Motor Oil, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, το -3,99% της Aegean συγκράτησε την άνοδο του γενικού δείκτη, όπως και η άνω του 1% πτώση σε Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ