Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 16:47

  CNBC: Κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη η τρέλα με τις εταιρείες ειδικού σκοπού-εξαγορών (SPAC)

  CNBC: Κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη η τρέλα με τις εταιρείες ειδικού σκοπού-εξαγορών (SPAC)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τρέλα με τις εταιρείες ειδικού σκοπού-εξαγορών (special purpose acquisition company - SPAC) αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το CNBC.

  Μετά από ένα ιδιαίτερο πετυχημένο έτος στις ΗΠΑ, ο αριθμός των SPACs, ήτοι των εταιρειών που αντλούν κεφάλαια με αποκλειστικό στόχο να προχωρήσουν σε εξαγορές, αρχίζει να αυξάνεται και στην ευρωπαϊκή αγορά. 

  Οι SPACs είναι εταιρείες - κελύφη (ή εταιρείες "λευκής επιταγής" που δημιουργούνται με μοναδικό σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs) για την εξαγορά μιας ιδιωτικής εταιρείας.

  Αυτές οι εταιρείες άντλησαν συνολικά $78,2 δισ. σε 244 IPOs στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Refinitiv. Η μανία των SPACs στις ΗΠΑ συνεχίστηκε και το 2021, με άλλες 134 εταιρείες να αντλούν σχεδόν $39 δισ. από την αρχή του έτους. 

  Οι SPACs δίνουν μια εναλλακτική στις παραδοσιακές IPOs και εισαγωγές στα χρηματιστήρια. Συχνά προσελκύουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Το περασμένο έτος, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Arrival ανακοίνωσε μια συμφωνία για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο μέσω της συγχώνευσης με μία αμερικανική εταιρεία SPAC.

  Η Ευρώπη έχασε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης των SPACs με μόλις τρεις εισαγωγές το προηγούμενο έτος, συνολικής αξίας $495 εκατ. Από την αρχή του 2021 δεν έχει γίνει ούτε μια εισαγωγή. 

  Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, η δομή των SPACs είναι διαφορετική στις ΗΠΑ απ' ό,τι στην Ευρώπη. Επίσης στην Ευρώπη υπάρχουν λιγότερες τεχνολογικές εταιρείες, κάτι που κάνει πιο δύσκολο για τους επενδυτές και αναλυτές να κάνουν συγκρίσεις και να ξεχωρίζουν εταιρείες στον κλάδο. 

  Το χρηματιστήριο του Λονδίνου εξετάζει πάντως πώς να προσελκύσει περισσότερες SPACs και έχει επικοινωνήσει με νομικές εταιρείες και τράπεζες για να δει που θα μπορούσε  να διευκολύνει την εισαγωγή αυτών των οχημάτων, αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος στο CNBC.

  Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει επίσημη αξιολόγηση στον κανονισμό για τις εισηγμένες σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες στην αγορά. Συνολικά, η Ευρώπη είχε μια ήσυχη χρονιά όσον αφορά τις IPOs τεχνολογικών εταιρειών, ενώ στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε ένα μπαράζ εισαγωγών από εταιρείες όπως η DoorDash και η Airbnb. 

  "Δυστυχώς στην Ευρώπη, ενδιαφέρουσες και ελκυστικές επιχειρήσεις δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε κεφάλαια όπως στις ΗΠΑ", αναφέρει ο Makram Azar, CEO της Golden Falcon Acquisition Corp, μια SPAC που εστιάζει στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο. 

  "Η δεξαμενή χρημάτων των venture capital για παράδειγμα είναι πολύ μικρότερη στην Ευρώπη απ' ό,τι στις ΗΠΑ και η αγορά IPO είναι πολύ αδύναμη", προσθέτει.

  Στο μεταξύ, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός SPACs προχωρούν στην εισαγωγή τους στη Νέα Υόρκη με στόχο την εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρείας από τον κλάδο της τεχνολογίας. 

  Ο Azar, πρώην πρόεδρος τραπεζικής για την Ευρώπη στην Barclays, άντλησε $345 εκατ. για την εταιρεία του στην IPO που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Golden Falcon εξετάζει να αγοράσει τους "πρωταθλητές" της Ευρώπης στην τεχνολογία, τα μίντια και τις τηλεπικοινωνίες. 

  "Υπάρχουν πάνω από 60 εταιρείες τεχνολογίας, μίντια και τηλεπικοινωνιών και fintech στην Ευρώπη", με πάνω από 20 να έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο", αναφέρει ο Azar, ενώ κάνει λόγο για "πολύ ελκυστικές εταιρείες" στην περιοχή. 

  Ιδιαίτερα οι εταιρείες fintech γνώρισαν μεγάλη έκρηξη στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια. Η Adyen, μια εταιρεία πληρωμών εισηγμένη στο Άμστερνταμ, είδε την τιμή της μετοχής της να υπερδιπλασιάζεται από πέρυσι. Και υπάρχουν και εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες, όπως η Checkout.com και η Klarna.

  Άλλη μια SPAC, η North Atlantic Acquisition Corp, άντλησε $379,5 εκατ. στην IPO που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα. Η εταιρεία εξετάζει κυρίως στόχους στα καταναλωτικά είδη, στη βιομηχανία καθώς και στην τεχνολογία, τα μίντια και τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. 

  "Η αγορά της Ευρώπης εμφανίζει ενδιαφέρον", αναφέρει ο Gary Quin, CEO της North Atlantic Acquisition Corp και πρώην αντιπρόεδρος επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse στην Ευρώπη. "Βλέπουμε μια ροή συμφωνιών να έρχεται από διαφορετικές περιοχές".

  Ο Quin αναφέρει ότι περιμένει η εταιρεία του να καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρείας "κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια".

  Κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη εξετάζουν εξάλλου να συγχωνευτούν με SPACs. Μια SPAC είχε επαφές με πάνω από 10 ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες λίγο μετά την IPO, αναφέρει πηγή στο CNBC. 

  Η Ευρώπη συχνά θεωρείται ότι ακολουθεί με καθυστέρηση τις ΗΠΑ και την Κίνα στον κλάδο της τεχνολογίας, ωστόσο η περιοχή αναπτύσσεται ταχύτατα. Νεοσύστατες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άντλησαν ποσό-ρεκόρ $41 δισ. το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία venture capital Atomico.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ