Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 10:59

  Trading πέριξ των αντιστάσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Trading πέριξ των αντιστάσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Επιφυλακτικότητα ενόψει των 775 μονάδων εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας σχεδόν μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό του, με την ήπια κατοχύρωση των χθεσινών κερδών να εναλλάσσεται με τις επιλεκτικές αγορές από χαρτοφυλάκια που αναζητούν έστω και βραχυπρόθεσμα την άνοδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,07% στις 774,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.845,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,02% στις 449,26 μονάδες.

  Αν και η έναρξη των συναλλαγών ήταν νωθρή, μετά από σχεδόν δέκα λεπτά η αγορά προσπάθησε να βρει τον ανοδικό διάδρομο, στηριζόμενη σε τίτλους που υπεαπέδωσαν τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, πλέον εκ νέου παλεύει με την επιφυλακτικότητα, δεδομένου του ότι ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε ένα κομβικό επίπεδο που κρίνει τη μεσοπρόθεσμη στάση του και το οποίο ήδη έχει βάλει στοπ στους αγοραστές δύο φορές.

  Παρακολουθώντας πολύ στενά την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η αγορά δείχνει να τα "καταφέρνει" μέχρι τώρα τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα σε σχέση με εκείνη του Ιανουαρίου. Ήδη στις πρώτες 9 συνεδριάσεις του μήνα, μόνο δύο είναι οι πτωτικές, με τον γενικό δείκτη να έχει ανακάμψει πλησίον των 780 μονάδων, με τη μικρή συγκομιδή του +3,33%. Αυτή η κίνηση οφείλεται σαφώς στην αντίδραση του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου και κόντρα στην υποαπόδοση του τραπεζικού (μόλις +1,34%) στο ίδιο διάστημα.

  Εντούτοις, αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές είναι ότι εάν δεν αφυπνιστεί ο τραπεζικός κλάδος, οι προσδοκίες για την προσέγγιση των 800 μονάδων μετά από ένα μήνα "περιπλάνησης" στα επίπεδα των 750-760 μονάδων θα αποδειχθούν άτοπες. Και ο κλάδος προς ώρας δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.

  Όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των κεφαλαιακών ενισχύσεων, όσο και η εικόνα της, απροσδιόριστης μέχρι τώρα, "ζημιάς" της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δεν αφήνουν την εμπιστοσύνη της αγοράς να δώσει την χρηματιστηριακή ώθηση που χρειάζεται ο κλάδος.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο περίπλοκο περιβάλλον τα πρόσημα στην αγορά είναι μοιρασμένα, με τον Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει με το +2,33% που σημειώνει. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Λάμδα, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΟΛΠ, Πειραιώς και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο ασκούν πιέσεις με την πτώση του 1,3% που σημειώνουν, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Eurobank και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή ο Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ