Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 13:29

  Με άλμα προς τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με άλμα προς τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δυναμική έχει λάβει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη συναλλακτική βοήθεια των πακέτων του ΟΠΑΠ και την ισχυρή άνοδο δεικτοβαρών τίτλων, επιχειρεί ακόμη και στη ζώνη των 780 μονάδων, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,15% στις 779,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια (εξαιτίας έξι πακέτων στον ΟΠΑΠ αξίας 16,5 εκατ. ευρώ). Άνοδο 2,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.857,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,18% στις 455,18 μονάδες.

  Με 16,5 εκατ. ευρώ του τζίρου της αγοράς να έχουν διακινηθεί μέσω πακέτων του ΟΠΑΠ, η αγορά δείχνει ότι οι αγοραστές υπάρχουν και αναμένουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και η παρουσία τους έγινε σήμερα αισθητή, ειδικά σε τίτλους που είτε είχαν υποαποδώσει το προηγούμενο διάστημα είτε έδειξαν με τα αποτελέσματά τους ότι διαθέτουν τις αντοχές να αντέξουν ένα ακόμη καθεστώς περιορισμών, όπως αυτό που βιώνει από σήμερα η Αττική.

  Και μπορεί η αγορά να έχει παραμείνει σε μια πλάγια κίνηση μετά τη διόρθωση του Ιανουαρίου, εντούτοις ο Γενικός Δείκτης κάνει σήμερα τη δεύτερη προσπάθειά του να διασπάσει την αντίσταση των 775 μονάδων, ώστε να αλλάξει την αρνητική μεσοπρόθεσμη τάση του. Και αν το επιτύχει με αποφασιστικό τρόπο, τότε η ενεργοποίηση νέων αγοραστών μπορεί να οδηγήσει στην επαναπροσέγγιση των 800 μονάδων, μετά την απώλεια του επιπέδου ακριβώς ένα μήνα πριν.

  Την ίδια ώρα, η ορατότητα της αγοράς δείχνει να είναι καλύτερη μετά και την κοστολόγηση των περιοριστικών μέτρων στα 3 δισ. μηνιαίως από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα. Όπως αναφέρθηκε σήμερα, από ύφεση 10% του ΑΕΠ το 2020 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022, ενώ η επαναφορά στα επίπεδα του 2019 τοποθετείται στο τέλος του 2022.

  Επίσης η Επιτροπή αναμένει και ανάκαμψη των επενδύσεων αλλά με ρυθμούς βραδύτερους από τους αναμενόμενους, ενώ εκτιμά ότι η ρευστότητα στην οικονομία θα τονωθεί και με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για εγγυήσεις δανείων και κάλυψη δόσεων δανείων. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει να περιμένει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξή της από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.  

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 7,23%, με την Coca Cola να είναι στο +5,02% και τις Alpha Bank και ΔΕΗ να ακολουθούν με +4,82% και +4,23% αντίστοιχα. Κέρδη 3,36% σημειώνει η Eurobank, με την Τέρνα Ενεργειακή, τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΧΑΕ να καταγράφουν άνοδο ανώτερη του 2%. 

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Titan, Aegean, ΟΤΕ, Σαράντης και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΛΠ, Φουρλής και Jumbo. Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν μεταβολή, ενώ η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 2,59%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ