Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 11:11

  Με Coca Cola και ΔΕΗ στις 770 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Με Coca Cola και ΔΕΗ στις 770 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να ανακτήσει τα επίπεδα των 770 μονάδων, έχοντας όμως αρκετά "βαρίδια" και επιφυλακτικότητα, την ώρα που η οικονομία εισέρχεται σε ένα ακόμη lockdown.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,32% στις 772,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,6 εκατ. τεμάχια (εξαιτίας πέντε πακέτων στον ΟΠΑΠ αξίας 15,4 εκατ. ευρώ). Άνοδο 1,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.841,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,23% στις 446,68 μονάδες.

  Η άνοδος της Coca Cola, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 και της διανομής μερίσματος, αντισταθμίζει την πτώση της Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς της επικείμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης, με την αγορά να εμφανίζει όμως αρκετές εστίες μεταβλητότητας, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Η "ανάβαση" άλλωστε προς τις 770 μονάδες έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως δύσκολη, με το αρνητικό περιβάλλον να συντηρείται.

  Πέραν του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος η αγορά δείχνει να προσπαθεί να διαγνώσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, τόσο με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που αναμένονται όσο και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται. Ο κλάδος είναι αναμενόμενο να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, ανακόπτοντας σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο επίπεδο, εωσότου διαμορφωθεί ή σχηματιστεί το νέο περιβάλλον.

  Και εωσότου διαμορφωθεί αυτό το νέο πλαίσιο, η αγορά θα ακολουθήσει την τακτική της επιλεκτικότητας, με την άμυνα να είναι ο βασικός καταλύτης, δεδομένου του ότι κάθε εκτίμηση περί ανάκαμψης είναι σημαντικά επισφαλής. Τίτλοι που έδειξαν αντοχές σε καθεστώς lockdown ή αναμένεται να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ σαφώς θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αβεβαιότητα, όπως άλλωστε έγινε και στο επτάμηνο που επακολούθησε του ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020.

  Σαφώς οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η αγορά δεν είναι τόσο αρνητικές, όσο ήταν στην έναρξη του δευτέρου τριμήνου πέρσι. Όμως η παράταση μιας οικονομίας υπό περιορισμό θα αφήσει πίσω της πληγές, με τις αντοχές μιας χώρας που ήδη έχει περάσει μια σφοδρή 10ετή κρίση δεν είναι μεγάλες, με τις επενδύσεις κεφαλαίου να είναι περιορισμένες. Η εκτίμηση της εικόνας της οικονομίας στη μετά – Covid εποχή επομένως, θα είναι ο μεγάλος καταλύτης των επιλεκτικών κινήσεων που θα φανούν στο ταμπλό της Λ. Αθηνών το επόμενο διάστημα.

  Ταμπλό

  Τώρα, εκτός του +5,02% της Coca Cola, το +2,56% της ΔΕΗ βοηθά την αγορά, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Εθνική, Φουρλής, Aegean, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η Λάμδα και η Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχωρούν κατά 0,74%, ενώ η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 2,85%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ