Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 21:42

  Τέταρτη ημέρα κερδών για τον χρυσό - Υψηλά 6 και 8 ετών για πλατίνα και χαλκό

  Τέταρτη ημέρα κερδών για τον χρυσό - Υψηλά 6 και 8 ετών για πλατίνα και χαλκό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού κατέγραψαν κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη, ενώ την ίδια στιγμή αυτά της πλατίνας κατέγραψαν ρεκόρ σχεδόν έξι ετών, καθώς όπως φαίνεται οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές των πολύτιμων και των βιομηχανικών μετάλλων, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάκαμψης από την πανδημία.

  Οι τιμές του χρυσού βρήκαν υποστήριξη στην αδυναμία του δολαρίου και τις προσδοκίες για ένα ακόμα πακέτο φορολογικών κινήτρων στις ΗΠΑ, το οποίο τροφοδότησε επίσης τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, ενισχύοντας τις τιμές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές αγορές.

  Στο ταμπλό, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,3% κλείνοντας στα 1.842,70 δολάρια ανά ουγγιά, αφότου έκλεισε την Τρίτη σε τιμή - ρεκόρ για ενεργό συμβόλαιο, από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη FactSet.

  Στο 0,3% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, μετά από την άνοδο κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο ευρύτερος δείκτης τιμών καταναλωτή, έλαβε για άλλη μια φορά ώθηση από τις υψηλότερες τιμές βενζίνης, και διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια βάση.

  Ωστόσο, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η χαλαρή νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν τελικά σε αύξηση των πιέσεων τιμολόγησης, πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ώθηση του χρυσού, η οποία συχνά θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη, σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ότι ο πληθωρισμός "ήταν πολύ χαμηλότερος και σταθερότερος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από ό,τι σε προηγούμενες εποχές" και η "υπομονετικά διευκολυντική στάση νομισματικής πολιτικής" της Fed λαμβάνει υπόψη αυτή την προϊστορία.

  Εν τω μεταξύ η πλατίνα παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε κατά 4,4% για να κλείσει στα 1.246,90 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Φεβρουάριο του 2015.

  Οι επενδυτές κοιτάζουν προς αυστηρότερους κανόνες εκπομπών των οχημάτων ως καταλύτη για τα κέρδη των τιμών του εμπορεύματος.

  Η πλατίνα μπήκε στο ραντάρ των επενδυτών, λένε αναλυτές. "Πάμε για το τρίτο συνεχόμενο έτος έλλειψης προσφοράς, ενώ η ζήτηση είναι έντονη από την Κίνα, της οποίας οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 30% κατ' έτος, καταγράφοντας τον δέκατο συνεχόμενο μήνα κερδών". Την ίδια ώρα οι κανόνες εκπομπών αυστηροποιούνται κάτι που ωθεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για μέταλλα στο γκρουπ της πλατίνας. "Η πλατίνα είναι ουσιαστικά η τελευταία που κερδίζει, με το παλλάδιο και το ρόδιο, να έχουν σημειώσει τεράστια κέρδη κατά το περασμένο έτος", λένε αναλυτές.

  Το παλλάδιο επίσης σημείωσε κέρδη σήμερα με τα futures να προσθέτουν 1,4% στα 2.352,50 δολάρια η ουγγιά, υψηλό ρεκόρ από τις 22 Ιανουαρίου.

  Το ασήμι αντίθετα απώλεσε 1,2% στα 27,078 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός κέρδισε 1,4% στα 3,7725 δολάρια η λίβρα, καταγράφοντας υψηλό οκταετίας, συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2013.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ