Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 19:08

  BlackRock: Ισχυροί παράγοντες ώθησης για τις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη - Τι αναφέρει για την Ελλάδα

  BlackRock: Ισχυροί παράγοντες ώθησης για τις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη - Τι αναφέρει για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για "δυναμικούς παράγοντες ώθησης" για μετοχές στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, κάνει λόγο η BlackRock, μεγαλύτερος asset manager στον κόσμο,  αναφέροντας πιο ειδικά τους επιταχυνόμενους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης και τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

  Οι αποτιμήσεις και η παρουσία επενδυτών παραμένουν "εξαιρετικά χαμηλά" στις συγκεκριμένες αγορές και είναι ώρα να υπάρξει επενδυτική στροφή και σε αυτές τις μετοχές, σημειώνει ο Chris Colunga, συνδιευθυντής του Emerging Europe fund της BlackRock, ύψους 617 εκατ. ευρώ, σε γραπτό σχόλιό του.

  Η προαγωγή του εμβολιασμού και η συνεχιζόμενη συνθήκη τόνωσης της ρευστότητας είναι πολύ πιθανό να εκτινάξει τα κέρδη στη συγκεκριμένη περιφέρεια, τονίζει, συμπληρώνοντας ότι οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέες, αειφόρες υποδομές αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ανατολική Ευρώπη.\

  "Καθώς εισερχόμαστε στο 2021, ο συνδυασμός ισχυρής ρευστότητας, ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών και υψηλών επιπέδων διαθέσιμου εισοδήματος αποτελούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για αύξηση κερδών, ειδικά σε μια περίοδο που οι εμβολιασμοί δημιουργούν ελπίδες για μια επάνοδο της ζήτησης σε κανονικά επίπεδα", συμπληρώνει ο Colunga.

  Ο fund manager της BlackRock ανέφερε ακόμη ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της έκθεσης σε ελληνικές μετοχές, στη βάση της πεποίθησης ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθώς και οι επενδύσεις θα κινηθούν ανοδικά.

  To fund έχει υιοθετήσει μια "πιο εποικοδομητική" θέση και έναντι της Τουρκίας, καθώς η νέα ηγεσία σε υπουργείο Οικονομικών και κεντρική τράπεζα κινείται σε πιο παραδοσιακά πλαίσια οικονομικής πολιτικής, σημειώνει ο Colunga. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το fund είχε έκθεση 9,6% στην Ελλάδα, την τρίτη μεγαλύτερή του, έναντι 5,5% έκθεσης στην Τουρκία, την πέμπτη μεγαλύτερη.

  Ο Colunga τονίζει ότι το fund έχει μειώσει την έκθεσή του στη Ρωσία - όπου εμφάνιζε έκθεση 57% στα τέλη του περασμένου έτους - καθώς η πολιτική ένταση στη σχέση με τη Δύση θέτει "κόφτη" στις προοπτικές των ρωσικών μετοχών.

  Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, ο fund manager προκρίνει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, που μπορεί να επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση των "πράσινων" projects, καθώς και τον κλάδο των χρηματοοικονομικών.

  Δεν συμμερίζονται πάντως όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων την αισιοδοξία της BlackRock για την πορεία των μετοχών των αναδυόμενων αγορών το 2021. Η Morgan Stanley ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο δείκτης της MSCI αναδυόμενων αγορών πιθανόν να έχει φθάσει στο υψηλό του για το 2021, μετά την αρχική "ευφορία" της εισροής κεφαλαίων.

  Το BlackRock Global Funds Emerging Europe Fund καταγράφει απώλειες 4,5% τους τελευταίους 12 μήνες, έναντι απωλειών του δείκτη MSCI Emerging Markets Europe Index της τάξης του 9,2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ