Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 13:44

  Ενέργεια vs τραπεζών στο Χρηματιστήριο

  Ενέργεια vs τραπεζών στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στήριξη στον ενεργειακό κλάδο λαμβάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να κρατήσει το θετικό του πρόσημο και να απορροφήσει τις πιέσεις που έρχονται κυρίως από τον τραπεζικό (και όχι μόνο) κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,19% στις 758,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.805,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,22% στις 442,31 μονάδες.

  Αν και μια "επίθεση" πωλητών νωρίτερα απείλησε το θετικό πρόσημο της αγοράς, γρήγορα οι άμυνες από τον ενεργειακό κλάδο ενεργοποιήθηκαν επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πλησίον των 760 μονάδων. Επιβεβαιώθηκε έτσι για ακόμη μία φορά η προσπάθεια της αγοράς να κρατηθεί στα επίπεδα της συσσώρευσης που διαμορφώθηκαν μετά τη διόρθωση του Ιανουαρίου. Άλλωστε, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα καθώς οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Μέχρι να συμβεί αυτό η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 710 μονάδων όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών. 

  Βέβαια το αρνητικό κλίμα που τροφοδοτείται από την πορεία της πανδημίας στη χώρα δεν έχει αλλάξει στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να αλλάξει έως ότου κάποιος θετικός καταλύτης αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο αυτό. Αυτός ο καταλύτης σαφώς και είναι η αποκλιμάκωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα, ή μια καλύτερη "επίδοση" στον εμβολιασμό της. Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες.

  Στο μεταξύ, πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, η αγορά παρακολουθεί και εκείνες στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για την αύξηση του κεφαλαίου της τον επόμενο μήνα. Και όπως αναφέρει το Bloomberg, η κίνηση θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα για την τράπεζα.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα τα πρόσημα είναι μοιρασμένα, με το +3,78% της ΔΕΗ, το +2,28% της ΓΕΚ Τέρνα και το +1,87% της Τέρνα Ενεργειακή να στηρίζουν την αγορά. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Titan και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Aegean, ΟΤΕ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ