Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 10:57

  Διορθώνει μετά το άλμα το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Διορθώνει μετά το άλμα το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη χθεσινή έντονη άνοδο, ενθυλακώνει μέρος των κερδών του, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει τις πιέσεις με στόχο να διακρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,64% στις 773,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.845,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,13% στις 467,35 μονάδες.

  Η αγορά αναμένει τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου και τα πιθανά νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, μετά και την αναφορά του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι θα εισηγηθεί ένα σύντομο μεν, αλλά αυστηρό και ολικό lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου για την Αττική. Και η προοπτική μιας ακόμη περιόδου περιορισμών δεν είναι κάτι που ευνοεί την αγορά… κάθε άλλο μάλιστα.

  Την ίδια ώρα, σήμερα, 9 Φεβρουαρίου αργά το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα έχουν "ελληνικό" ενδιαφέρον. Και αυτό διότι αν και αρκετοί ελληνικοί τίτλοι τηρούν τα ποιοτικά κριτήρια για επαναφορά στον MSCI Standard Index, δεν τηρούν το βασικότερο, που είναι το ύψος της κεφαλαιοποίησης.

  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι την ελληνική αγορά δεν θα επηρεάσουν άλλες αλλαγές, ειδικά εάν οι μεταβολές αφορούν τους δείκτες βαρύτητας σε άλλους τίτλους ξένων αγορών. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2021, αφήνοντας λιγότερες από τρεις εβδομάδες για πιθανά rebalancing στα χαρτοφυλάκια.

  Τεχνικά τώρα, το διακύβευμα του γενικού δείκτη είναι να κρατήσει τις 771-772 μονάδες, όπου διέρχεται ο κινητός μέσος των 20 ημερών και οι οποίες έχουν μετατραπεί και σε σημεία στήριξης. Ωστόσο, η χθεσινή διάσπασή τους με μικρό όγκο έχει προβληματίσει την αγορά, με το επίπεδο των 750 μονάδων να είναι η κύρια ζώνη στήριξης, η οποία πρέπει να κρατήσει ώστε να μην πυροδοτηθεί ένα νέο κύμα πωλήσεων.

  Ταμπλό

  Τώρα στο ταμπλό η Jumbo σημειώνει απώλειες 2,80%, με τις ΟΠΑΠ, Eurobank, Βιοχάλκο, Φουρλής, Titan, ΟΤΕ και ΔΕΗ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Εθνική, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, το +1,50% των Ελληνικών Πετρελαίων παρέχει κάποιες στηρίξεις στην αγορά, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή η Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ