Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 17:28

  Συνέχισε "αθόρυβα" την ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο, στο +3% οι τράπεζες

  Συνέχισε 'αθόρυβα' την ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο, στο +3% οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη, αλλά και με χαμηλό τζίρο, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως με τη βοήθεια της πλειονότητας των τίτλων του, κατάφερε να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 775 μονάδων αίροντας την επιφυλακτικότητα αρκετών χαρτοφυλακίων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,75% στις 778,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 767,91 μονάδων (+0,43%) και 781,05 μονάδων (+2,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 775 χιλ. τεμάχια (7,6 εκατ. ευρώ).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,79%, στις 1.862,07 μονάδες, ενώ επίσης στο +1,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.088,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,10% στις 472,69 μονάδες.

  Μπορεί να μην έπεισε με τον όγκο των συναλλαγών του, αλλά το ΧΑ κατάφερε σήμερα να διευρύνει κι άλλο την αντίδραση από την πρόσφατη πτώση του, κλείνοντας κατά 50% και πλέον το εύρος της πρόσφατης πτώσης του. Και το ίδιο μοτίβο έχει ακολουθήσει και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος χωρίς υπερβολές έκλεισε κι άλλο την ψαλίδα της απώλειας από την αρχή του έτους.

  Βέβαια η συνέχεια μόνο προδιαγεγραμμένη δεν είναι, καθώς οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές έχουν τονίσει την ανάγκη της βελτίωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, ώστε η διάσπαση των αντιστάσεων να δώσει το μήνυμα της επανενεργοποίησης των αγοραστών και της εισόδου ενός νέου κύματος ρευστότητας σε μια αγορά που στερείται προς το παρόν ισχυρών καταλυτών.

  Αντ’ αυτού, το μόνο νέο κύμα που βιώνει αυτή τη στιγμή η αγορά είναι αυτό της πανδημίας, το οποίο έχει τροφοδοτήσει και την επιφυλακτικότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αγοραστές εμφανίζονται περισσότερο επιλεκτικοί, ή ακόμη και με επιλογές που έχουν καθαρά βραχυπρόθεσμο ή και intraday χαρακτήρα, καθώς γνωρίζουν ότι αν η πορεία των κρουσμάτων ξεφύγει περαιτέρω, ενδεχομένως να αποφασιστούν και νέα μέτρα, αν και τα περιθώρια επιβολής σκληρότερων περιορισμών έχουν στενέψει.

  Πάντως, θετικά λειτούργησε, ειδικά στο μέτωπο της δημοσιονομικής αβεβαιότητας, η ακριβής κοστολόγηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας στα 5,9 δισ. για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και εκείνη των περιορισμών της πραγματικής οικονομίας στα 2,4 δισ. μηνιαίως, καθώς έδωσε μια καλύτερη εικόνα στην αγορά για το κόστος της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αν και το κόστος είναι υψηλό, η αγορά έχει τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία ώστε να λάβει καλύτερες θέσεις στο άμεσο μέλλον.

  Μακροπρόθεσμα, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα που περιγράφηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών αν και ιδιαιτέρως βοηθητική, θα εκτρέψει σταδιακά σημαντικά κεφάλαια σε πιο αμυντικούς τίτλους. Έτσι θα δούμε πιο επιλεκτικές τοποθετήσεις, καθώς η αγορά έχει πλέον αρκετά στοιχεία στα χέρια της αναφορικά με το πώς θα κινηθούν τα δημοσιονομικά.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +6,61% που σημείωσε, όπως και ο Titan με το +4,29%. Κέρδη 3,10% σημείωσαν οι Coca Cola και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.

  Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Μυτιληναίο και Φουρλή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Στον αντίποδα, οι απώλειες των ΟΛΠ, Σαράντη, Aegean, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια δεν ξεπέρασαν το 1%, ενώ η Jumbo υποχώρησε κατά 1,02%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ