Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 14:01

  Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η άνοδος προς τις 780 μονάδες

  αγορές - άνοδος 03.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με τα επίπεδα των 780 μονάδων φλερτάρει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να ανεβάζει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς ώστε να δώσει το μήνυμα της αποφασιστικής διάσπασης των αντιστάσεων που θα αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,68% στις 777,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.860,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,71% στις 470,88 μονάδες.

  Η ακριβής κοστολόγηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας στα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και εκείνη των περιορισμών της πραγματικής οικονομίας στα 2,4 δισ. ευρώ μηνιαίως, έδωσε μια καλύτερη εικόνα στην αγορά για το κόστος της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αν και το κόστος είναι υψηλό, η αγορά έχει τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία ώστε να λάβει καλύτερες θέσεις στο άμεσο μέλλον.

  Μακροπρόθεσμα, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα που περιγράφηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, αν και ιδιαιτέρως βοηθητική, θα εκτρέψει σταδιακά σημαντικά κεφάλαια σε πιο αμυντικούς τίτλους. Έτσι, θα δούμε πιο επιλεκτικές τοποθετήσεις, καθώς η αγορά έχει πλέον αρκετά στοιχεία στα χέρια της αναφορικά με το πώς θα κινηθούν τα δημοσιονομικά.

  Βέβαια, η αγορά παραμένει σε πλάγια, με ήπια ανοδικά κύματα, κίνηση, παραμένοντας αρκετά πάνω από τη ζώνη που θα αναιρέσει την ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου του 2020. Και όπως επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, για να χάσει χρονικά ο Γενικός Δείκτης το τρένο της ανόδου, θα πρέπει να κατέβει και να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τη ζώνη στήριξης των 700 με 678 μονάδων, κάτι που προς το παρόν δεν συνάδει με το γενικό επενδυτικό κλίμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται έπειτα από 9 μήνες και οι περισσότεροι αργοί τεχνικοί ταλαντωτές.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγο πιο μπροστά στις πιθανές θετικές εξελίξεις δείχνει να βρίσκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, καθώς έχει περιέλθει ύστερα από 300 ημέρες πάνω από τον μακροπρόθεσμο παραμετροποιημένο κινητό των Keltner Channels, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για μια συνέχεια της κίνησης άνω των 2.000 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 5,35%, με την Alpha Bank να είναι στο +4,83% και τις Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς να ακολουθούν με +3,54% και +3,35% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Titan και Εθνική.

  Άνω του 1% είναι τα κέρδη που σημειώνουν οι ΔΕΗ, Coca Cola, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Eurobank, OTE, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, οι απώλειες του ΟΛΠ και της Jumbo διαμορφώνονται στο -0,53% και -0,66% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ