Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 14:00

  Άνοδος χωρίς ρίσκο στο Χρηματιστήριο

  Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Κοντά, αλλά χαμηλότερα, των 770 μονάδων κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παρεμβαίνουν τόσο… όσο να μην χάσουν τα επίπεδα των 760 αλλά και μην αναλάβουν ρίσκο εν μέσω έντονης αβεβαιότητας στο μέτωπο της πανδημίας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,11% στις 769,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.839,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,51% στις 463,57 μονάδες.

  Αυτό που παρατηρήθηκε σήμερα, αλλά και τις τελευταίες ημέρες, είναι η αγορά να προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 760 μονάδων χωρίς όμως να κινηθεί με μεγάλα ρίσκα. Η αντίδραση του τελευταίου διμήνου του 2020 φαίνεται ότι "στοιχειώνει" αρκετά χαρτοφυλάκια που έμειναν εκτός εκείνου του ράλι, με πολλές θέσεις πλέον να διατηρούνται σε περίπτωση που το ΧΑ κάνει την αντίδραση.

  Το πότε θα έρθει αυτή η αντίδραση δεν είναι όμως ξεκάθαρο. Το τοπίο άλλωστε είναι τόσο ρευστό, καθώς ενώ ένα νέο κύμα Covid 19 βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κόσμος έχει εμβόλιο. Εάν η προσφορά ομαλοποιηθεί και ο εμβολιασμός επιταχυνθεί, τότε η αγορά θα επιστρέψει πάραυτα στην ανοδική της πορεία, η οποία έχει διακοπεί λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν με τα εμβόλια. Επομένως, η στάση αναμονής είναι η επιλογή των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων, κάτι που φαίνεται και στους τζίρους των τελευταίων ημέρων.

  Βέβαια, μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι και εκείνοι μιας τρίτης ομάδας, η οποία βλέπει τα τρέχοντα προβλήματα να επηρεάζουν την επίδοση της οικονομίας συνολικά. Αυτή η "ομάδα" είτε επιλέγει την αποεπένδυση, προκαλώντας και την μεγάλη πτώση των 100 από τα υψηλά των 827 μονάδων, είτε τη μετακίνηση σε πιο αμυντικούς τίτλους, όπως φάνηκε και στις διαφοροποιήσεις αποδόσεων στο ταμπλό.

  Η εικόνα αυτή όμως της αναμονής δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν, καθώς τόσο οι δείκτες όσο και η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, οι 790 μονάδες του γενικού δείκτη και οι 1.900 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες και αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα και την ψυχολογία. Ο ΔΤΡ, παλεύει να κρατήσει το επίπεδο των 450 μονάδων και τον ΚΜΟ expo των 50 ημερών και ενδεχόμενη διάσπαση του θα επιταχύνει τις πιέσεις, στοχεύοντας το επόμενο επίπεδο στήριξης του στις 390 μονάδες (Fibo 50% της κίνησης 220-540).

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει κέρδη 3,41%, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να ακολουθούν με +2,80% και 2,56% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Φουρλή, Εθνική, Eurobank, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΔΕΗ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Aegean, Motor Oil, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ, με την ΕΥΔΑΠ και τον Σαράντη να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΕΛληνικά Πετρέλαια, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,60%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ