Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 13:43

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Υπό έλεγχο συντηρεί τις πιέσεις του το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τη συμβολή της δεικτοβαρούς Coca Cola να είναι καθοριστική ώστε να μην χάσει (προς ώρας) ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 760 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 760,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.813,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,17% στις 450,42 μονάδες.

  Ενώ το αρνητικό πρόσημο είναι αυτό που κυριαρχεί στην αγορά σήμερα, η στήριξη που παρέχει η Coca Cola είναι καθοριστική ώστε να μη χάσει ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 760 μονάδων. Ωστόσο, ο "πρωταγωνιστής" της ημέρας είναι η… απουσία πολλών χαρτοφυλακίων, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

  Την ίδια ώρα, μετά από τρεις ημέρες θετικού προσήμου στην αγορά, οι διορθωτικές κινήσεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, χωρίς όμως να παρατηρούνται υπερβολές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το βραχυπρόθεσμο μάλιστα επίπεδο ισορροπίας έχει οριστεί καθώς φαίνεται πέριξ των 760 μονάδων, και σε κάθε περίπτωση ελαφρώς υψηλότερα από τις 750 μονάδες. 

  Αναμενόμενη ήταν και η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αναλυτές, και πολύ περισσότερο τα χαρτοφυλάκια, προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες στρατηγικές τους, την ώρα που ένα νέο κύμα πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κίνδυνος νέων μέτρων επικρέμεται στην οικονομία. 

  Άλλωστε η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων με ορίζοντα κάποιων μηνών και εκείνων με ορίζοντα έτους είναι εμφανής. Και αυτό διότι ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και δη των τραπεζών μακροπρόθεσμα είναι θετικές, σε πιο άμεσο ορίζοντα τα σύννεφα είναι πολλά. Σε αυτό το μήκος άλλωστε κινήθηκαν και τα στελέχη της Fitch σε δικτυακό webinar, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αρκετά "μαξιλάρια" που περιορίζουν τους κινδύνους από την αύξηση του χρέους ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα δουν αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους εάν, μεταξύ άλλων, προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και διαχειριστούν τη λήξη στα μορατόρια. 

  Ταμπλό 

  Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Aegean σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Alpha Bank, Eurobank, EXAE, Σαράντης και Motor Oil. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Εθνική, Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Titan, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον ΟΤΕ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει 0,28% και η Coca Cola είναι στο +0,97%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ