Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 11:16

  Βρίσκει εκ νέου ανοδικό ρυθμό το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο: Ήπια πτώση στο φίνις της χρονιάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.10

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να διαχειριστεί τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν νωρίτερα κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει εκ νέου διέξοδο πάνω από τις 760 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο μάλιστα να έχει επιστρέψει σε θετικά εδάφη, μετά το -2,34% νωρίτερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,63% στις 765,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.825,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,64% στις 453,04 μονάδες.

  Η αγορά προσπάθησε να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 750 μονάδες, αλλά δεν δείχνει καμία διάθεση να αναμετρηθεί με τις 775 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα μεταστρέψει τη μεσοπρόθεσμη τεχνική της εικόνα. Είναι αυτή που θα δώσει και το σύνθημα της επαναφοράς προς τις 800 μονάδες, ένα επίπεδο που φαίνεται όμως για την ώρα μακρινό, δεδομένης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα λόγω της πανδημίας.

  Και πράγματι, η οικονομία υποβάλλεται στο σύστημα... "ακορντεόν", με συνεχείς αναπροσαρμογές των μέτρων κατά της πανδημίας. Το μόνο σίγουρο που γνωρίζει στην παρούσα η αγορά είναι ότι το Λεκανοπέδιο της Αττικής, εκεί που κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της επικράτειας, εισέρχεται σε… βαθύ κόκκινο και να αποτελεί το επίκεντρο των μεταλλάξεων, η στιγμή των αποφάσεων για την υιοθέτηση περαιτέρω παρεμβάσεων, που θα θέσουν ισχυρά αναχώματα στο τρίτο επιδημικό κύμα, μπορεί να μην απέχει και πολύ.

  Και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο γενικός δείκτης δεν μπορεί να δει με αξιώσεις το επίπεδο των 775 μονάδων, αλλά ούτε και ο FTSE 25 το επίπεδο των 1.910 - 1.920 μονάδων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων τις τελευταίες ημέρες. Το θετικό σενάριο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο είναι η αγορά να παραμείνει στα τρέχοντα με επιλεκτικές κινήσεις, διαφορετικά μια κόπωση μπορεί να ανοίξει ένα νέο διορθωτικό κύκλο, προς τις 740 μονάδες για τον γενικό δείκτη και προς τις 1.800 μονάδες για τον FSTE 25.

  Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες το ΧΑ δείχνει να έχει κάποια στηρίγματα από τις διεθνείς αγορές, αν και η "σύνδεση" του δεν είναι απόλυτη. Στην Ευρώπη σήμερα επικρατούν θετικά πρόσημα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη γείτονα χώρα Ιταλία, με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να αναμένεται να αναθέσει στον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δίνοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Φουρλής έβαλαν "πλάτη" στην αγορά με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ χάνει 2,08%, με την Aegean και τον Μυτιληναίο να χάνουν 1,41% και 1,28% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης και η Βιοχαλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ