Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 13:47

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Ανοδικά ξεσπά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα που θα αποκαταστήσουν τη θετική μεσοπρόθεσμη τάση του, αν και η μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους του δεν λείπει.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,05% στις 765,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.822,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,69% στις 458,97 μονάδες.

  Το πακέτο του 1,93% της ΓΕΚ Τέρνα, το οποίο και ανέβασε τα επίπεδα του τζίρου στην αγορά, ήταν η αρχή της διεύρυνσης της ανόδου του Γενικού Δείκτη, ο οποίος αν και άρχισε τις συναλλαγές με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τελικά πλέον φλερτάρει με τις 770 μονάδες. Βέβαια, για για να αλλάξει η εικόνα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες, με ισχυρούς τζίρους μάλιστα, προκειμένου να αποκατασταθεί και η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

  Πάντως, η αγορά έδειξε να θέλει να κρατήσει τις 750 μονάδες, αναιρώντας προς το παρόν το σενάριο δοκιμασίας του κινητού μέσου των 200 ημερών, με τον τραπεζικό κλάδο να συμβάλλει με τις προσπάθειες αντίδρασής του σε αυτήν την κίνηση. Ο κλάδος άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην διακύμανση της αγοράς από την ώρα που άρχισε η διόρθωση από τις 827 έως τις 726 μονάδες, με πολλά χαροφυλάκια να είναι ακόμη επιφυλακτικά στην τοποθέτηση.

  Πάντως, οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές δείχνουν να είναι προσεκτικά θετικοί στον κλάδο που θα ορίσει εάν θα αναιρεθεί η πρόσφατη διόρθωση. Σήμερα η BofA Securities, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει κάνει από την περίοδο της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει την τεράστια "κληρονομιά" προβληματικών assets. Κατά την BofA, υπάρχει αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά σε διαφοροποιημένη βάση και έτσι δίνει σύσταση "buy" για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, τηρεί στάση "neutral" στην Alpha Bank, ενώ δίνει "underperform" σύσταση στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Τώρα, στο σημείο που αφορά περισσότερο την αγορά, η BofA θεωρεί ότι ο κίνδυνος dilution δεν μπορεί εύκολα να μειωθεί, καθώς: i) η ΕΚΤ έχει επιτρέψει κάποια ρυθμιστική ανοχή αλλά είναι προσωρινή. ii) πιέζονται οι τράπεζες να μειώσουν γρήγορα τα NPEs · iii) η διαδικασία θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) έναντι του κεφαλαίου που μπορεί να θεωρηθεί χαμηλής ποιότητας · iv) η σταδιακή προσαρμογή του IFRS9 θα μειώσει το κεφάλαιο · και v) οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν περισσότερα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinate debt) για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς κεφαλαίου.

  Ταμπλό

  Τώρα, στο ταμπλό, η ΓΕΚ Τέρνα, η Εθνική, η Coca Cola, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η Aegean, η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΠΑΠ ηγούνται της ανόδου με κέρδη άνω του 3%, με τον Μυτιληναίο να έχει ξεπεράσει τα πρωινά του εμπόδια και να κινείται με άνοδο 2,31%.

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Eurobank, Φουρλή, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Πειραιώς, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Titan και Motor Oil, με τις Jumbo, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ