Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 12:40

  Ισχυρή αντίδραση προς τις 770 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ισχυρή αντίδραση προς τις 770 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και την Coca Cola και την Aegean το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται έντονα ανοδικά, ακολουθώντας έστω και καθυστερημένα την αντίδραση των διεθνών αγορών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το εύρος της διόρθωσης του Ιανουαρίου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,59% στις 769,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,90% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.833,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,08% στις 465,18 μονάδες.

  Με χρονοκαθυστέρηση μίας ημέρας σχεδόν το ΧΑ αποφάσισε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, δημιουργώντας αυτή τη φορά ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίπεδα των 750 μονάδων. Βέβαια, δεδομένης της μεταβλητότητας που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες η αγορά, θα πρέπει να ανεβάσει τις αγοραστικές εντολές προκειμένου να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής αντίδρασης, εντούτοις και η ανακωχή των πωλητών σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό δεν περνά απαρατήρητη.

  Ένα ακόμη στοιχείο που επαναλαμβάνεται σήμερα είναι η αντίδραση της δεικτοβαρούς Coca Cola, η οποία από χθες δίνει σημαντικά στηρίγματα σε μια αγορά που έδειχνε βαλτωμένη μετά τη διόρθωση των σχεδόν 100 μονάδων από τα υψηλά των 827 μονάδων. Και αυτή η κίνησή της ενεργοποίησε τους επιλεκτικούς αγοραστές και στον τραπεζικό κλάδο, οι απώλειες του οποίου από την αρχή του έτους άγγιζαν μέχρι χτες το 15%.

  Πάντως σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι η αγορά να ακολουθήσει μια μετριοπαθή στάση, στο θετικό σενάριο, εωσότου αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας. Ο βαθμός αβεβαιότητας έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά και τις τελευταίες μεταλλάξεις του κορονοϊού και τις δυσκολίες στην τροφοδοσία των εμβολίων, εξελίξεις που περιόρισαν σημαντικά τις διαθέσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

  Η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο της αναμονής και της συντήρησης, ενώ πιθανή ανατροπή θα έλθει σε περίπτωση που μία ακόμη αναζωπύρωση της πανδημίας ή ακόμη και διακοπή της αλυσίδας διανομών των εμβολίων πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίαιης διόρθωσης. Για τα μακροπρόθεσμα όμως χαρτοφυλάκια η βαρύτητα ενός αρνητικού σεναρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου του ότι τουλάχιστον έως το τέλος του έτους αναμένεται η πορεία της πανδημίας να βαίνει μειούμενη.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 5,53%, με τις Alpha Bank, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 4%. Στο +3,84% η Coca Cola, με τις ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με άνω του 2% κέρδη.

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Titan, ΟΛΠ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο και Σαράντης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ