Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Φεβ-2021 14:08

  Για την άμυνα στους πωλητές προσπαθεί το Χρηματιστήριο

  Ασταμάτητο το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να διατηρηθεί κοντά στα επίπεδα των 750 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δέχεται την πίεση συγκεκριμένων τίτλων, αλλά και την έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί στην πλειονότητα του ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 747,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.776,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,65% στις 440,37 μονάδες.

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να βρει τις στηρίξεις του ώστε να παραμείνει σε επαφή με τις 750 μονάδες. Μάλιστα, εάν ο τραπεζικός δείκτης είχε κρατήσει μια πιο… σταθερή στάση, ίσως η γενική εικόνα της αγοράς να ήταν τελείως διαφορετική.

  Ενδεικτικό της έντονης μεταβλητότητας είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σε ένα εύρος από το -1,98% έως και το +1,43%, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα, χωρίς όμως να διακινδυνεύει θέσεις σε τίτλους που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ολοκληρώσει τη διορθωτική τους πορεία. Το αποτύπωμα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις της πανδημίας, οι οποίες προκαλούν διάχυτη ανησυχία στην κυβέρνηση, δεν αφήνουν άλλωστε περιθώρια για μεγαλύτερη αισιοδοξία στην αγορά.

  Η ελληνική αγορά παραμένει φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, αλλά και από την παραδοχή του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ότι τα χρήματα που θα δοθούν ως μέτρα στήριξης της οικονομίας το 2021 θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος από τον προϋπολογισμό. Η αγορά αντιλαμβάνεται πλέον ότι ένας νέος εκτροχιασμός του προϋπολογισμού είναι ένα πιθανό σενάριο, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις αντοχές της χώρας.

  Μέχρι λοιπόν να φανεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε μακρο επίπεδο, η αγορά δεν θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο comeback που χρειάζεται για να ανατρέψει την αρνητική του τάση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν οι εκτιμήσεις που έρχονται δείχνουν ότι το υφεσιακό περιβάλλον θα συνεχιστεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο κλίμα ο Ελλάκτωρ εξακολουθεί να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 3,29%, με την Aegean και τη Λάμδα να ακολουθούν με -2,5% έκαστη. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Τιταν.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Εθνική και Alpha Bank, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Motor Oil να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Φουρλή να είναι στο +1,06% και την Coca Cola στο +2,56%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ