Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 17:05

  Απώλειες 1,5% στη Wall εν μέσω της "μικροεπενδυτικής μανίας"

  Απώλειες 1,5% στη Wall εν μέσω της "μικροεπενδυτικής μανίας"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:03

  Πτωτικά κινείται η Wall Street την Παρασκευή εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί στην αγορά η ακραία μεταβλητότητα ορισμένων μετοχών εξαιτίας του κύματος αγορών από μικροεπενδυτές, με την αγορά να αξιολογεί την ίδια ώρα την ανακοίνωση της Johnson & Johnson για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 461,48 μονάδων ή 1,51%, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 53,98 μονάδες ή 1,43%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 214,83 μονάδες ή 1,61%.

  Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι το μίας δόσης εμβόλιό της κατά του κορονοϊού έδειξε αποτελεσματικότητα 66% συνολικά έναντι της λοίμωξης από τον κορονοϊό, με 85% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου.

  Ωστόσο, προβλημάτισε το γεγονός ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα σε ορισμένες περιοχές, ιδίως σε αυτές που κυριαρχούν οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, που καταδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των εν λόγω στελεχών θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση.

  Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία για παράδειγμα, το εμβόλιό της ήταν κατά 72% αποτελεσματικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 66% στη Λατινική Αμερική αλλά κατά 57% στη Νότια Αφρική.

  Το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις είναι πιο ανθεκτικές στα εμβόλια, ψαλιδίζει τις ελπίδες για ένα ομαλό άνοιγμα των οικονομικών πριν από το τέλος του έτους.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις ακραίες διακυμάνσεις σε μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainment που έχουν μονοπωλήσει αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον. Οι δύο μετοχές καταγράφουν νέο ράλι σήμερα, μετά την χθεσινή κατρακύλα.

  Το ράλι των μετοχών ακολουθεί την ανακοίνωση της Robinhood ότι άντλησε 1 δισ. δολ. από επενδυτές για την ενίσχυση του ισολογισμού της καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί σε συναλλαγές μετοχών με μεγάλη μεταβλητότητα.

  Η εταιρεία άντλησε παράλληλα άλλα 500 εκατ. δολ. μέσω πιστωτικών γραμμών για να διασφαλίσει ότι έχει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να συνεχίσει να επιτρέπει σε πελάτες της να διαπραγματεύονται μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainment.

  Ωστόσο, το ξέφρενο αλλά ασταθές ράλι των εν λόγω μετοχών εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Robinhood να καταγράψουν απώλειες αλλά και να αναγκάσει τα hedge funds που ποντάρουν εναντίον των συγκεκριμένων μετοχών να ρευστοποιήσουν άλλες τοποθετήσεις τους προκειμένου να αντλήσουν μετρητά για να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους.

  Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η μανία του GameStop είναι ένα σημάδι μεγαλύτερης φούσκας στην αγορά που θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναταραχές και να πλήξει σφόδρα τους μικροεπενδυτές.

  Την επενδυτή προσοχή τέλος συγκεντρώνουν τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων.

  Μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ώρες τα αποτελέσματα τους είναι η φαρμακευτική Eli Lilly, η αεροδιαστημική βιομηχανία Honeywell και ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron.

  Μάκρο

  Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση 0,2% τον Δεκέμβριο.

  Το δε εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ