Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 13:40

  Επανήλθαν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Επανήλθαν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.11

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τέλος... ανακωχής έχουν κηρύξει αυτήν την ώρα οι πωλητές στο χρηματιστήριο ΑΘηνών, το οποίο διολισθαίνει εκ νέου κάτω από τις 750 μονάδες, εμφανίζοντας έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,72% στις 748,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.780,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,76% στις 444,47 μονάδες.

  Η αγορά προσπάθησε λίγο νωρίτερα να αλλάξει το κλίμα, και από το πρωινό -1,59% βρέθηκε ακόμη και στο +0,45%. Ωστόσο, από τις 14:50 οι πιέσεις επανήλθαν, ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει και πάλι, με τις όποιες αγοραστικές δυνάμεις να έχουν αναδιπλωθεί. 

  Και όλα αυτά την ώρα που οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι διφορούμενες και υπό πολλές προϋποθέσεις. Όπως μάλιστα σήμερα ανέφερε η Wood, η Ελλάδα θα βιώσει βαθιά και διψήφια ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με τη συρρίκνωση της οικονομίας να συνεχίζεται και στο β’ τρίμηνο. Στη συνέχεια και από το γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιστρέψει με σημαντικά όπλα τους πόρους της Ε.Ε, ενώ το 2022 θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό έτος για το ελληνικό ΑΕΠ.

  Αυτά που αναφέρει βέβαια η Wood δεν είναι άγνωστα στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα, με αρκετούς αναλυτές το προηγούμενο διάστημα να σκιαγραφούν 3 σενάρια (βασικό, θετικό, αρνητικό) ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο "βάρος" μιας αγοράς που παλεύει να κρατήσει τα κεκτημένα της δίμηνης ανάκαμψης του τέλος του 2020.

  Επίσης, όταν και οι άλλες χώρες, οι χώρες προέλευσης των τουριστών της Ελλάδας δηλαδή, είναι υπό αυστηρούς περιορισμούς, τότε οι προσδοκίες για την δημοσιονομική πορεία της χώρας μόνο θετικές δεν είναι. Όπως μάλιστα ανέφερε η Wood, μια ρεαλιστική προσδοκία για τον αριθμό των τουριστών που θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021 είναι το ένα τρίτο του 2019. Δυστυχώς, αυτό διατηρεί έναν περιορισμό στην κατανάλωση και στα συνολικά κέρδη για τις μικρές επιχειρήσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 3,95% και η Alpha Bank είναι στο -3,12%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Eurobank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Εθνική. Άνω του -1% κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Aegean, Titan, Motor Oil και ΕΧΑΕ. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Φουρλής, ΟΛΠ, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ