Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 15:10

  Με "Εθνική" στήριξη βρίσκει διέξοδο προς τις 750 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με "Εθνική" στήριξη βρίσκει διέξοδο προς τις 750 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου ήρθε μετά από αρκετές εβδομάδες πτώσης και εσωστρέφειας, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να λαμβάνει την ώθηση που χρειάζεται όχι μόνο για την υπεράσπιση τεχνικών στηρίξεων, αλλά και για την ανάκτηση των 750 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,12% στις 751,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 72 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.790,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,58% στις 455,02 μονάδες.

  Από το -5% στο +6% ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος την ώρα που προσέγγιζε επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων, ξαφνικά αφυπνίστηκε και επανήλθε πάνω από τις 450 μονάδες. Η πορεία αυτή ανέτρεψε και το πρωινό -2,35% στον Γενικό Δείκτη, ανακτώντας και τις 750 μονάδες, ένα κρίσιμο επίπεδο για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

  Βέβαια, την προτελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου ο απολογισμός της αγοράς από τον πρώτο μήνα του έτους μόνο θετικός δεν είναι, με τις μέχρι τώρα απώλειες να κινούνται πέριξ του 8% για τον Γενικό Δείκτη και του 17% για τον τραπεζικό δείκτη. Η πτώση επιταχύνθηκε, δε, από την ώρα που οι αγορές διαπίστωσαν ότι όλες οι εκτιμήσεις για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία θα άρχιζε μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

  Οι προσδοκίες όμως αυτές κατέπεσαν ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, όταν αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η Ευρώπη στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, τροφοδοτώντας το κύμα του risk off στις παγκόσμιες αγορές. Βέβαια, το εύρος και η διάρκεια της αντίδρασης θα είναι αυτές που θα κρίνουν τις προοπτικές μιας αγοράς που παραμένει εγκλωβισμένη στην πορεία των... εμβολιασμών, η οποία φυσικά και θα κρίνει το χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα.

  Βέβαια, η άνοδος σήμερα στηρίζεται περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι οι πιέσεις διατηρούνται σε αρκετούς τίτλους. Και αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πορεία της αντίδρασης, δεδομένου ότι οι πιέσεις το προηγούμενο διάστημα ήταν κλιμακωτές στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

  Ταμπλό

  Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Εθνική σημειώνει άλμα 8,34%, με την Alpha Bank να είναι στο +7,16% και την Πειραιώς στο +4,16%. Κέρδη 2,87% για την Eurobank και 1,38% για τον Μυτιληναίο. Ο ΑΔΜΗΕ κερδίζει 1,04%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Σαράντη να μην έχουν μεταβολή.

  Στον αντίποδα, η Aegean εξακολουθεί να χάνει 3,45%, με τις Ελλάκτωρ, Motor Oil και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Coca Cola, Titan, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ