Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 23:28

  Μικτές τάσεις στην αγορά πετρελαίου

  Μικτές τάσεις στην αγορά πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μικτές τάσεις επικράτησαν στην αγορά πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει απώλειες αλλά, αντίθετα, το brent να καταγράφει ήπια άνοδο, καθώς οι traders "ζυγίζουν" τους πιθανούς κινδύνους, τόσο για την προσφορά, όσο και για τη ζήτηση. 

  Αναλυτικότερα, η τιμή του συμβολαίου του WTI με παράδοση Μαρτίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 52,61 δολάρια το βαρέλι χάνοντας 0,45% ή 17 σεντς.

  Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το brent, παραδόσεως Μαρτίου, πρόσθεσε 3 σεντς ή σχεδόν 0,1% στα 55,91 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

  Οι ελπίδες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα καταφέρει να λάβει γρήγορα το "πράσινο φως" για το προτεινόμενο πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων παρείχαν μερική στήριξη στο πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Ιράκ να μειώσει την παραγωγή του στις αρχές του 2021 για να αντισταθμίσει τη μη συμμόρφωσή του με τη συμφωνία του OPEC+ για περικοπές παραγωγής το 2020.

  Οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Υπό αυτήν την έννοια, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή ήταν σωστή. Ωστόσο, χαμηλότερη παραγωγή σημαίνει χαμηλότερες εξαγωγές και χαμηλότερες εξαγωγές σημαίνει χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

  Τα τελευταία στοιχεία, για τον Νοέμβριο, δείχνουν ότι οι Σαουδαραβικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση άνω του 25%, σε περίπου 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,54 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν πολύ χειρότερη επίδοση τον Νοέμβριο, πέφτοντας σχεδόν το 40% από τον ίδιο μήνα πέρσι.

  Ωστόσο οι προοπτικές ζήτησης πετρελαίου βελτιώθηκαν κάπως από τον Νοέμβριο, με όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 να τίθενται σε κυκλοφορία. Αυτά έδωσαν υποστήριξη στις τιμές και κατά συνέπεια στον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας. Η αισιοδοξία, ωστόσο, άρχισε να εξασθενεί καθώς κατέστη σαφές ότι η διάθεση δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε. Αλλά μόλις τα σημεία αναφοράς άρχισαν να υποχωρούν, η υπέροχη έκπληξη ήρθε από το Ριάντ για να αντιστρέψει την πτώση.

  Εν τω μεταξύ, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο διαμαρτύρεται για την προσέγγιση "ό,τι είναι απαραίτητο" που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ. Η Ινδία δεν θέλει υψηλότερες τιμές πετρελαίου, όχι όταν εισάγει περισσότερο από το 80% του πετρελαίου που καταναλώνει. Αρκετό προέρχεται από το Ιράκ, αλλά η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού στη χώρα, γεγονός που την καθιστά βασική αγορά. Ωστόσο, το Βασίλειο αύξησε πρόσφατα τις επίσημες τιμές πώλησης για αυτήν την βασική αγορά και άλλες στην Ασία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ