Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 14:03

  Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

  Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει, εκτός απροόπτου, αύριο Τετάρτη.

  Ο Οργανισμός έδωσε σήμερα εντολή στις πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και την ελληνική Eurobank να "τρέξουν" την έκδοση. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031. 

  Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης, αναμένεται να κινηθεί στα 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πηγές της αγοράς η απόδοση μπορεί να διαμορφωθεί κάτω του 1% και στην περιοχή του 0,80%, δεδομένου ότι σήμερα η απόδοση στο 10ετές που εκδόθηκε το 2020 κινείται στο 0,7% έχοντας "τσιμπήσει" ελαφρώς μετά και την ανακοίνωση της "εξόδου". Σημειώνεται ότι κατά την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο, το re-offer yield είχε διαμορφωθεί στο 1,187%.

  Το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε να κάνει πρεμιέρα στις αγορές για το νέο έτος με έναν τίτλο ορόσημο, μετά και την κίνηση-ματ στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα με τις ελληνικές τράπεζες και με την ανταλλαγή τίτλων (swap), η οποία έστειλε ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές. Η ανταλλαγή μέσω του 30ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια για τη διάρκεια, στο 1,35%, ενώ παράλληλα αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2 δισ. ευρώ.

  Αν και αρκετοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως είναι πιθανό το ντεμπούτο της Ελλάδας στις αγορές φέτος να γίνει με έναν πιο μακροπρόθεσμο τίτλο, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε, χωρίς έπαρση, να προσφέρει έναν τίτλο στους επενδυτές ο οποίος θα έχει ισχυρή ζήτηση, δεδομένων των συνθηκών, με την κατάσταση στην Ιταλία να έχει προκαλέσει αρκετή μεταβλητότητα στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει πως η έκδοση ενός πιο μακροπρόθεσμου τίτλου έχει βγει από το τραπέζι, αντίθετα είναι πιθανή στη συνέχεια. Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να βγαίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε τρίμηνο στις αγορές, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα και άνω των 30 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. 

  Βασικός βέβαια στόχος για φέτος παραμένει η βελτίωση της ελληνικής καμπύλης, καλύπτοντας τα σημεία που υπάρχουν "κενά", καθώς και η επέκταση της διάρκειάς της. Αυτό σημαίνει πως θα επιχειρηθούν βραχυπρόθεσμες εκδόσεις (5ετία, 7ετία ή "άνοιγμα" προηγούμενων βραχυπρόθεσμων εκδόσεων) καθώς και πιο μακροπρόθεσμες. Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ έχει τοποθετήσει την εκδοτική δραστηριότητα για φέτος στα 8-12 δισ. ευρώ και όπως έχει τονίσει, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως την παρουσία της ΕΚΤ (μέσω του PEPP) στην ελληνική αγορά.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ