Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 13:57

  Αναθάρρησαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

  Αναθάρρησαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Να ανακτήσει τα επίπεδα των 770 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του για να κινηθεί ανοδικά, μετά από σχεδόν τρεις ώρες επιφυλακτικότητας, έχοντας στο πλευρό του κυρίως τον ενεργειακό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,09% στις 770,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.834,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,32% στις 461,84 μονάδες.

  Μετά από ένα τρίωρο παλινδρόμησης λίγο πάνω από τις 760 μονάδες, το Χρηματιστήριο βρίσκει αυτήν την ώρα ρυθμό, ξεπερνώντας την επιφυλακτικότητα αρκετών του τίτλων. Μάλιστα, δείχνει να "μιμείται" την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες διευρύνουν τα κέρδη τους, με την εστίαση να παραμένει στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων.

  Μετά όμως την έντονη τριήμερη πτώση και την κακή απόδοση από την αρχή του έτους, η αγορά "χρώσταγε" μια αντίδραση προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι αγοραστές παραμένουν στη Λ. Αθηνών. Εάν η διόρθωση των αποτιμήσεων δεν συνοδευόταν και από την επανενεργοποίησή τους, τότε οι ανησυχίες σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς θα ήταν αυξημένες.

  Βέβαια, το εύρος και η διάρκεια της αντίδρασης θα είναι αυτές που θα κρίνουν τις προοπτικές μιας αγοράς που παραμένει εγκλωβισμένη στην πορεία των... εμβολιασμών, η οποία φυσικά και θα κρίνει το χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα. Εντούτοις το να δοθεί από την αγορά, και δη από τους αγοραστές, το μήνυμα της αναμονής μέχρι νεωτέρας θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα χαρτοφυλάκια που είναι ήδη εντός των τειχών ότι δεν εξαντλήθηκαν τα ανοδικά περιθώρια.

  Ένα ακόμη θετικό στοιχείο της τρέχουσας αντίδρασης είναι ότι οι αγοραστές δείχνουν να προτιμούν τους κλάδους που έχουν προοπτικές να "τραβήξουν" το τιτάνιο έργο της ανάκαμψης της οικονομίας. Ενέργεια και κατασκευές δίνουν την ποιοτική διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων που θέλουν να μείνουν στην Λ. Αθηνών, αναμένοντας επίσης και την αντίστοιχη ανάκαμψη άλλων κλάδων, όπως ο τραπεζικός.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 3,29%, με τις ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Jumbo και Μυτιληναίο να την πλαισιώνουν με άνοο που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Motor Oil, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, ενώ η Εθνική δεν έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ χάνει μόλις 0,10%, ενώ ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 1,42%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ