Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 11:11

  Μάχες για την αναχαίτιση των πωλητών δίνει το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο: Ήπια πτώση στο φίνις της χρονιάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί αφενός να αναχαιτίσει την έντονα πτωτική πορεία των προηγούμενων ημερών και αφετέρου να βρει και πάλι τη διέξοδο για την ανάκαμψη των χαμένων εδαφών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 762,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.814,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,72% στις 456,40 μονάδες.

  Τα σενάρια επί σεναρίων για την πορεία της οικονομίας, αλλά και της πανδημίας ειδικότερα, έχουν δημιουργήσει ένα αποτρεπτικό για τους αγοραστές κλίμα στην αγορά, η οποία αν και έχει βελτιώσει σημαντικά τις αποτιμήσεις της αδυνατεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές. Η χαμηλή ορατότητα στο μέτωπο της επιστροφής στην κανονικότητα έχει αναδειχθεί ο κύριος παράγοντας της αδυναμίας της αγοράς, η οποία την ώρα που καλλιεργούσε τις προσδοκίες για την δοκιμασία των 850 μονάδων, βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες να υπερασπίζεται τις 750 μονάδες.

  Βέβαια οι φόβοι και η επιφυλακτικότητα μόνο αβάσιμοι δεν είναι, δεδομένου του ότι η "τρύπα" που δημιούργησε η πανδημία του Covid 19 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 υπολογίζεται σε πάνω από 20 δισ. Οι λόγοι είναι οι γνωστοί, σύμφωνα με το Capital.gr: μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και της άρσης των δημοσιονομικών κανόνων, το κράτος εκτός από την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας καλύπτει μισθούς και εισφορές σε περίπου 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την απώλεια τζίρου για περίπου 500.000 επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

  Την ίδια στιγμή η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia κλπ) όχι μόνο ανακόπτει την όποια κινητικότητα, αλλά θέτει σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης ή ακόμα και την οριστική αναβολή τους. Ίσως, όμως, υποστηρικτικά να λειτουργήσει στην αγορά η νέα βελτιωμένη προσφορά για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που κατέθεσε στην Εθνική Τράπεζα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners, σύμφωνα με πληροφορίες Capital.gr, κάτι το οποίο ενισχύει την πιθανότητα για ντιλ. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί ακόμα να προεξοφληθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα η εικόνα είναι ευμετάβλητη, με τον Σαράντη, την Alpha bank και τη ΓΕΚ Τέρνα να κινούνται με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Coca Cola, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Titan, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, Eurobank και Ελλάκτωρ σημειώνουν απώλειες 1,50% και 1,56% αντίστοιχα, με τις Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Λάμδα και Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ