Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 11:00

  Συνέχεια στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνουν οι τράπεζες

  Συνέχεια στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνουν οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνέχεια στην πτωτική πορεία δίνεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους του και να βρει την ανοδική διέξοδο πάνω από τις στηρίξεις, οδεύοντας στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου με την "πλάτη στον τοίχο".

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,15% στις 769,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.830,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,61% στις 460,84 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει να απογοητεύτηκε από τη μη αναβάθμιση έστω και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την προηγούμενη Παρασκευή, αν και σε γενικές γραμμές τα σχόλιά του δεν ήταν αρνητικά. Ο οίκος αναγνώρισε σημαντικούς υποστηρικτικούς παράγοντες για την ελληνική οικονομία, οι οποίοι όμως αντισταθμίζονται από την αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα και το πολύ υψηλό επίπεδο κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους.

  Ωστόσο, το ΧΑ σήμερα συνεχίζει την πορεία του στον πτωτικό κύκλο, χάνοντας πλέον για τα καλά τη στήριξη των 780 μονάδων, με το επόμενο επίπεδο να εντοπίζεται στις 750 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το μεγάλο οχυρό των long. Εάν δεν αντέξει ούτε και αυτό το επίπεδο, τότε τίθεται εν αμφιβόλω και η μεσοπρόθεσμη θετική τάση της αγοράς, η οποία θα δοκιμάσει και την ισχύ των αγοραστών.

  Πάντως, εκτός από την καθοδική διαφυγή του ΧΑ, η αγορά δεν έχει χάσει τη σύνδεσή της από το επιφυλακτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και τις εξελίξεις σε επίπεδο ανοίγματος της οικονομίας, μετά από σχεδόν δέκα εβδομάδες. Το λιανεμπόριο προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, μετά από απώλεια τζίρου σχεδόν 15 δισ. τους προηγούμενους μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους και την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων. Τώρα εάν η αγορά δείξει ότι μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος είναι ένα ερώτημα, η απάντηση του οποίου θα επηρεάσει και το ΧΑ, ειδικά τους συνδεδεμένους με αυτές τις εξελίξεις κλάδους.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, με τη ΔΕΗ να χάνει 2,63% και τις ΟΠΑΠ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΟΤΕ, Λάμδα, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Titan και ΟΛΠ, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει 1% και ο Σαράντης ενισχύεται κατά 1,35%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ