Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 19:11

  Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με μάκρο και κορονοϊό στο επίκεντρο

  Υποκύπτει στις τραπεζικές πιέσεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στα μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρώπη και στην εξάπλωση του κορονοϊού. 

  Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 0,23% στις 13.873,97 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου κινήθηκε πτωτικά κατά 0,33% και έκλεισε στις 6.693,20 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 επίσης υποχώρησε κατά 0,56% στις 5.559,57 μονάδες. 

  Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας υποχώρησε κατά 1,07% και ο δείκτης του Μιλάνου επίσης κατέγραψε απώλειες 1,48%. 

  Πτώση σημείωσε και ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 σε ποσοστό 0,57%, στις 408,54 μονάδες. 

  Σχετικά με την οικονομία της ευρωζώνης, αυτή αναμένεται να ανακάμψει αυτό το έτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν λίγους μήνες πριν, αναφέρει έκθεση της ΕΚΤ. Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ, θέτουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 4,4% το 2021, χαμηλότερα από το 5,3% που ήταν η εκτίμηση στην προηγούμενη έκδοση της έρευνας.

  Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο καθώς οι περιορισμοί που έθεσε το lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας έπληξαν σοβαρά τον τομέα υπηρεσιών. Με τους τομείς φιλοξενίας και ψυχαγωγίας να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν κλειστοί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η έρευνα αναδεικνύει μια απότομη συρρίκνωση στον τομέα υπηρεσιών, αλλά επίσης έδειξε ότι η μεταποίηση παραμένει ισχυρή, καθώς τα εργοστάσια συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

  Επίσης το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία συρρικνώθηκε ως αποτέλεσμα της επίδρασης της πανδημίας, ανακοίνωσε το ινστιτούτο ifo. Το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το 2020, από 7,1% το 2019, και αντιστοιχεί στα 261 δισ. δολάρια πέρυσι.

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ έπεσε σε χαμηλό δύο μηνών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα, λόγω των αυστηρότερων lockdown εξαιτίας της πανδημίας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης από την Covid-19 και αυστηρότερους περιορισμούς καθώς εξαπλώνονται τα νέα στελέχη του ιού, προκαλώντας περαιτέρω οικονομικό πλήγμα.

  Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 47,6 μονάδες.

  Όσον αφορά μεμονωμένες μετοχές, η μετοχή της Siemens σημείωσε άνοδο 7,2% μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας τριμήνου καλύτερης των προσδοκιών, ενώ η μετοχή της ισπανικής Volkswagen επίσης σημείωσε άνοδο, κατά 1,8%, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου, αν και υποχώρησαν, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ