Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 13:50

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Βρίσκει στηρίξεις το Χρηματιστήριο, μαζεύει τις απώλειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στα επίπεδα των 780 μονάδων προσγειώνεται βίαια το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται τις ισχυρές πιέσεις της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων του, σπάζοντας με το χειρότερο τρόπο τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,10% στις 780,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.861,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,19% στις 480,76 μονάδες.

  Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο και στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά.

  Και η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει η ελληνική αγορά σε σχέση με τις διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία, λόγω της πανδημίας.

  Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις ανταλλαγές ομολόγων (swap) μεταξύ ελληνικών τραπεζών και Δημοσίου και εγγραφής λογιστικών κερδών, οι ξένοι δεν ξεχνούν την μεγάλη διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) σε ένα αβέβαιο επιτοκιακό μέλλον.

  Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ, δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως την συνέχιση της ανοδικής κίνησης τους. Επιπλέον το συνεχιζόμενο μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και η χαμηλή οργανική κερδοφορία τους, συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ίδιες, τους μετόχους τους και την Ελληνική οικονομία.

  Τεχνικά τώρα, οι κινητοί μέσοι όροι 25, 50, κυρίως όμως ο 200 ημερών, σηματοδοτούν τους εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

  Επίσης, η αγορά επιβεβαίωσε ότι η διάσπαση των 794 μονάδων του γενικού δείκτη και των 1.890 μονάδων του FTSE25 επιταχύνει τη διορθωτική κίνηση της αγοράς δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για τοποθετήσεις.

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,44%, με τις Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 3%. Άνω του -2% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.

  Ισχυρές πιέσεις με απώλειες άνω του 1% δέχονται οι Μυτιληναίος, Φουρλής, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Coca Cola, Jumbo και ΕΧΑΕ, με τον Σαράντη να ελέγχει την πτώση του στο -0,44%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ