Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 13:44

  Ήπιες πιέσεις και διορθωτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  'Βλέπει' και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο ίδιο με χθες μοτίβο, άρχισε ανοδικά, χάνοντας μετά από λίγη ώρα την ορμή του, και τώρα παλεύει να απορροφήσει την προσφορά των πωλητών, ώστε να παραμείνει σε επαφή με τις 800 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,36% στις 797,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.906,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,99% στις 496,14 μονάδες.

  Μετά την έντονη αντίδραση της Τρίτης, η αγορά πλέον έχει χάσει την ορμή της, παίζοντας επί της ουσίας άμυνα στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών. Το εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως ότι διαγράφει ένα μικρότερο κύκλο διαπραγμάτευσης εντός στενού εύρους, με τη διακύμανση να παραμένει μεταξύ των 790-800 μονάδων, τηρώντας επί της ουσίας στάση αναμονής.

  Γιατί αναμονή; Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την υλοποίηση του εμβολιασμού έχουν θολώσει τις προοπτικές. Μπορεί η έλευση του εμβολίου να συνοδεύτηκε από ένα κύμα ευφορίας, εντούτοις η αγορά βλέπει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τους ρυθμούς του εμβολιασμού του πληθυσμού. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Πότε θα ανατραπεί αυτή η σχέση, ώστε σταδιακά η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα.

  Και μέχρι την απάντηση του ερωτήματος αυτού, η αγορά δεν μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο, αφήνοντας τα ηνία στους βραχυπρόθεσμους, θέτοντας κι άλλες αρνητικές παραμέτρους στο μεταξύ, όπως είναι η μετάλλαξη του ιού και η καθυστέρηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Πάντως, η Citigroup "ανέβασε" την εκτίμησή της για την ανάπτυξη την ελληνικής οικονομίας το 2021, στο 3,9% και κατά 1,7% (από μόλις 2,2% πριν) και αρκετά χαμηλότερα από το 4,8% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, ενώ και αυτή όπως και η HSBC λίγες ημέρες πριν, τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του 2022 τόσο στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, όσο και σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές αφού η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς της τάξης του 6%, με μόνο την Γερμανία να την ξεπερνά με ανάπτυξη 6,6%.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η ΓΕΚ Τέρνα ηγούνται της πτώσης με απώλειες 2,22% και 2,98% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Λάμδα, Μυτιληναίος και Eurobank να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Coca Cola, ΟΤΕ και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, η Aegean κερδίζει 3,09%, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται και οι Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ