Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 12:49

  Με ευρωπαϊκά standards η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός εξαμήνου

  Με ευρωπαϊκά standards η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός εξαμήνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ελληνικό Χρηματιστήριο για ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, με νόμο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση άμεσα. 

  Με ανακοίνωση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας αργότερα, θα γνωστοποιείται η απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, ότι συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που απαρτίζεται από ειδικούς διεθνούς κύρους.

  Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα συντάξει σχέδιο νόμου με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας της και της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εποπτείας.

  Το έργο της επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου 2021, αλλά στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι αυτό να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και αν είναι δυνατόν να κατατεθεί η πρόταση νόμου στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να η υλοποίηση να έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο εξάμηνο.

  Για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, η διαφάνεια, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας ειδικά με τον κανονισμό που δέχτηκε η αγορά από το σκάνδαλο με τη Folli Follie.

  Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης ύστερα από τον εμβολιασμό, τη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και τα κεφάλαια που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη θα τονώσουν και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Τέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης να ενταχθεί η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ενιαία αρχή για την εποπτεία των κεφαλαιαγορών που ενδεχομένως να είναι η συνέχεια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ESMA).

  Για να γίνει αυτό, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί και να πληροί όλα τα στάνταρντ και να αποτελεί τον βασικό βραχίονα εποπτείας της Ευρώπης για την περιοχή.

  Η  νομοπαρασκευαστική επιτροπή συγκροτείται από τους:

  α) Παναγιώτη Τριδήμα, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, King's College London, και καθηγητής Nancy A. Patterson Distinguished Scholar, Pennsylvania State University, ως Πρόεδρο.

  β) Άγγελο Δημόπουλο, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, Queen Mary, University of London, ως μέλος.

  γ) Χριστίνα Ταρνανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου με έμφαση στο Χρηματοοικονομικό Τομέα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δικηγόρο, ως μέλος

  δ) Δημήτριο Τριανταφύλλου, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Würzburg (Γερμανία) και Νομικός Σύμβουλος στην Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες (Βέλγιο), ως μέλος.

  ε) Αθηνά Μωραΐτη, δικηγόρος του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος.

  στ) Χριστίνα Μάουλα, υπάλληλος της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος.

  ζ) Ελένη Κλειδά, υπάλληλος της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος.

  η) Γεωργία Γαρουφαλιά, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

  θ) Αναστασία Μαλτούδη, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

  ι) Πολυξένη Λιβά, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ