Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 10:08

  Optima Bank: Οι τρεις λόγοι που θα οδηγήσουν σε επιστροφή του ράλι στο Χρηματιστήριο

  Optima Bank: Οι τρεις λόγοι που θα οδηγήσουν σε επιστροφή του ράλι στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η θετική εικόνα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να επικρατήσει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2021, όπως εκτιμά η Optima Bank σε έκθεσή της για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, με τίτλο "Κοιτώντας μπροστά στο 2021 με συγκρατημένη αισιοδοξία".

  Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή οι ελληνικές μετοχές έκαναν ράλι στο τελευταίο δίμηνο του 2020 λόγω των προσδοκιών ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά τη νόσου Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ADT) αυξήθηκε στα 83 εκατ. ευρώ τον Νοε-Δεκ από 61 εκατ. το διάστημα Ιαν-Οκτ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α ενισχύθηκε στα 53,5 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου από 40 δισ. ευρώ στις 30 Οκτωβρίου. 

  Στο σύνολο του έτους, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ (-3,5% ετησίως), ενώ η μέση κεφαλαιοποίηση αγοράς έφτασε τα 47,5 δισ. ευρώ από 54,8 δισ. ευρώ το 2019. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η Optima προβλέπει για την Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ) έσοδα 31 εκατ. ευρώ (-7% ετησίως), EBITDA 10 εκατ. ευρώ (-23% ετησίως) και καθαρά κέρδη 4,5 δισ. ευρώ (-25% ετησίως) για το 2020.

  Σύμφωνα με την Optima, το ισχυρό ράλι που είδαμ στους δύο προηγούμνεους μήνες θα επαναληφθεί για τους εξής λόγους: 

  α) η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δυνατή ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση των ανησυχιών για το Covid-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση πέρυσι,

  β) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντας τα θεμέλια για μια υγιή απόδοση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, και 

  γ) οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών που αναζητούν επενδυτικές περιπτώσεις ανάκαμψης εταιρειών (τράπεζες, ΔΕΗ), επένδυσης σε τομείς με προοπτικές ανάπτυξης (ενέργεια, κατασκευές) και εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία (ΟΠΑΠ, OTE, Jumbo, εταιρείες διύλισης) σε ελκυστικές τιμές. 

  Υποθέτοντας δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας 37% και μέση κεφαλαιοποίηση αγοράς 57 δισ. ευρώ προβλέπει μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 85 εκατ. ευρώ για το 2021, που οδηγεί σε έσοδα 36 εκατ.. ευρώ (+17% ετησίως), EBITDA 14 εκατ. ευρώ (+40% ετησίως) και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ (+72% ετησίως) φέτος.

  Για την ΕΧΑΕ ειδικότερα, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Optima για τα κέρδη και τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 4,60 ευρώ/μετοχή (από 3,75 ευρώ προηγουμένως). Η νέα τιμή στόχος συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 20% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, επομένως επιβεβαιώνεται εκ νέου η σύσταση ‘Αγοράς’ για τη μετοχή. 

  Η ΕΧΑΕ, όπως επισημαίνεται, παραμένει μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη δυναμική της αγοράς, συνδυάζοντας και μία ικανοποιητική μερισματική απόδοση (>4% από εδώ και στο εξής), με την υποστήριξη της υψηλού ρυθμού μετατροπής μετρητών και του ισολογισμού με μηδενικά δάνεια. Η εταιρεία εμφανίζει επίσης υψηλή λειτουργική μόχλευση (>75% των λειτουργικών εξόδων είναι σταθερά), που σημαίνει ότι η κάθε ανοδική κίνηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών μετατρέπεται άμεσα σε επιπλέον κέρδη (κάθε 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ADT προσθέτει 1,2 εκατ. στα καθαρά κέρδη).

  Συγκριτικά με τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ΧΑ έχει σημαντικά χαμηλότερο δείκτη Κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ (29% έναντι 84% των άλλων χρηματιστηρίων το 2020) και δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας (34% έναντι 60% το 2020), που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου για το ADT και την κεφαλαιοποίηση τα επόμενα χρόνια, κατά την άποψη της Optima.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ