Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 13:51

  "Παλεύει" για τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Ασταμάτητο το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πωλητές δηλώνουν το παρόν αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το πρωινό +0,85%, πλέον παλεύει να διατηρήσει τις 800 μονάδες, στηριζόμενο όμως σε όλο και λιγότερους θετικούς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,03% στις 800,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.913,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,78% στις 496,39 μονάδες.

  Αν και οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές έχουν τονίσει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η αγορά δεν μπορεί να βγει από την περίοδο εσωστρέφειας, στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και να πιάσει ξανά το νήμα της ανόδου. Αντιθέτως, προσπαθεί να στηριχθεί στο άτυπο rotation που επιδίδονται διάφοροι τίτλοι του, ευνοώντας τις βραχυπρόθεσμες και ευκαιριακές κινήσεις.

  Από την έναρξη της χρονιάς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 785 και 820 μονάδων, χωρίς να μπορεί να κρατήσει έναν ρυθμό που θα έδινε το σήμα στα στρατόπεδα των αγοραστών και των πωλητών. Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις που θεωρούν ότι μια στάση στην ανοδική πορεία της αγοράς τους τελευταίους 3 μήνες περίπου ήταν απαραίτητη, ώστε και οι ταλαντωτές να αποσυμπιεστούν και να δοθούν οι ευκαιρίες για κατοχύρωση κερδών.

  Ειδικά στην τελευταία επιλογή, η αγορά έχει δώσει στα περισσότερα χαρτοφυλάκια τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, χωρίς να υποστεί μεγάλη απώλεια των επιπέδων της, η οποία μάλιστα διοχετεύεται εκ νέου μόλις οι πωλητές κάνουν πιο αποφασιστικές κινήσεις. Αυτό φάνηκε άλλωστε στη διπλή αντίδραση που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στις στηρίξεις των 780-790 μονάδων τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς όμως αυτές να οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο.

  Πάντως, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021 αναμένεται να είναι θετικές, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και η Fitch Solutions, κάτι που σταδιακά θα αρχίσει να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις της αγοράς. Η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 τοποθετείται στο 5% και θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά και της Γερμανίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, η Motor Oil, η Aegean, η ΕΧΑΕ και η Λάμδα έχουν αλλάξει επί τα χείρω το κλίμα στο ΧΑ, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, με τις Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Coca Cola, Eurobank και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

  Στον αντίποδα, η Εθνική έχει περιορίσει στο +2,90%, με τον ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται με κέρδη λίγο πάνω από το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Jumbo, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Σαράντης και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή ο Titan και ο ΑΔΜΗΕ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ