Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 07:44

  UBS: Οι αγορές μετοχών δεν είναι φούσκα

  UBS: Οι αγορές μετοχών δεν είναι φούσκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά τα συνεχή ιστορικά υψηλά στη Wall Street και την ισχυρή ανάκαμψη των αγορών σε Ευρώπη και Ασία από τα χαμηλά της κρίσης του κορονοϊού, η UBS δεν θεωρεί ότι οι μετοχές συνολικά βρίσκονται σε φούσκα. 

  Με τα κόστη χρηματοδοτησης σε ιστορικά χαμηλά, οι αγορές προσελκύουν νέους επενδυτές, ενώ ο συνδυασμός των υψηλών συσσωρευμένων αποταμιεύσεων και οι χαμηλές δυνητικές αποδόσεις σε παραδοσιακές τοποθετήσεις δημιουργούν τόσο τα μέσα, όσο και την επιθυμία για κερδοσκοπικές δραστηριότητες, αναφέρει σε άρθρο της η UBS. 

  Υπενθυμίζει παράλληλα ότι το περασμένο έτος είχε επισημάνει πως τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης θα οδηγούσαν τους επενδυτές να αποδεχτούν την ιδέα ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική" στις μετοχές. Η ιδέα αυτή τυχαίνει πλέον ευρύτερης αποδοχής και εφόσον υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μεμονωμένες κερδοσκοπικές φούσκες, εκτιμά.

  Εντοπίζει μάλιστα περιοχές επενδυτικών υπερβολών. Οπως αναφέρει, οι τιμές των ομολόγων είναι τόσο αυξημένες, που το 25% από τα παγκόσμια ομόλογα διαπραγματεύεται με αρνητικά επιτόκια. Η κεφαλαιοποίηση της Tesla είναι μεγαλύτερη από συνολικά όλων των εισηγμένων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ μαζί. Η αμερικανική αγορά για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) είναι η "θερμότερη" σε πάνω από δύο δεκαετίες, με την απόδοση μόνο την πρώτη ημέρα να φτάνει το 40% κατά μέσο όρο. Με φόντο την ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών για νέες εισαγωγές, οι επιχειρήσεις εξαγοράς ειδικού σκοπού (special-purpose acquisition companies-SPACs) άντλησαν πάνω από 70 δισ. δολ. το 2020, περισσότερα απ' ό,τι συνολικά την προηγούμενη δεκαετία. Παράλληλα, το Bitcoin σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε μόλις τρεις μήνες. 

  Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι οι μετοχές συνολικά είναι σε φούσκα, αν και διακρίνει σημάδια παράλογων υπερβολών στις αγορές των κρυπτονομισμάτων και μια πολύ "καυτή" αγορά IPO και SPAC.

  Όπως σημειώνει, οι αποτιμήσεις των δεικτών δείχνουν πιο λογικές στο πλαίσιο των χαμηλών επιτοκίων, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα μπορεί να θεωρεί ότι είναι σε φούσκα με βάση αρκετές μετρήσεις, αν και η φούσκα είναι απίθανο να "σκάσει", δεδομένου ότι υποστηρίζεται από τους ίδιους τους φορείς χάραξης πολιτικής. Και με νέα μέτρα τόνωσης να προστίθενται στην ήδη επεκτατική νομισματική πολιτική, "βλέπουμε περαιτέρω στήριξη για την ανάκαμψη της οικονομίας και των κερδών". 

  Η UBS επισημαίνει ταυτόχρονα ότι μεγάλες περιοχές της αγοράς δεν είναι ακριβές με βάση την ιστορική σύγκριση. Για παράδειγμα, χωρίς τις μετοχές FAAMNG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Netflix και Google), ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόνο 6% το περασμένο έτος. Τέλος, η μόχλευση παραμένει σχετικά συγκρατημένη προς το παρόν. 

  Η τράπεζα προειδοποιεί πάντως ότι η κατάρρευση μιας φούσκας μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη οικονομική αδυναμία και μπορεί να επηρεάσει την αγορά συνολικά, ακόμα και εάν αυτή δεν βρίσκεται σε φούσκα. Ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως να βρίσκονται σε φούσκα σήμερα (όπως τα κρυπτονομίσματα) δεν φαίνεται να είναι στενά διασυνδεδεμένα με το χρηματοοικονομικό σύστημα και δεν είναι στοιχεία εντάσεως κεφαλαίου και εντάσεως εργασίας. Αυτό αναμένεται να περιορίσει τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις στα επιχειρηματικά κέρδη στο ενδεχόμενο κατάρρευσης κάποιας μεμονωμένης φούσκας.

  Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα εστιάζει την προσοχή της σε μετοχές μικρότερης αξίας από τις αναδυόμενες αγορές, αντί για τους νικητές του 2020 (ιδιαίτερα τις αμερικάνικες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης). Στην Ασία, προτιμά τις κινεζικές μετοχές, δεδομένης της ισχυρής τάσης στα κέρδη, των μειωμένων αβεβαιοτήτων στο επίπεδο της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής και της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Μετακινεί επίσης την προτίμηση της στις βρετανικές μετοχές στο "neutral", μετά την καλή απόδοση τους το τελευταίο διάστημα.

  Στο σταθερό εισόδημα, με φόντο τις συνεχιζόμενες χαμηλές αποδόσεις, η τράπεζα προτιμά τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων με σκληρό νόμισμα και τα δάνεια υψηλών αποδόσεων της Ασίας. Για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, συνεχίζει να διακρίνει τις καλύτερες ευκαιρίες σε μια διαφοροποιημένη έκθεση σε επιχειρήσεις με θέση στο 5G, την χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech), την πράσινη τεχνολογία (greentech) και την ιατρική τεχνολογία (healthtech). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ