Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 13:55

  Με τις 800 μονάδες φλερτάρει το Χρηματιστήριο

  Στην ανοδική τροχιά των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να επανέλθει στα επίπεδα των 800 μονάδων επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να κάνει την υπέρβαση που θα έδινε το μήνυμα ολοκλήρωσης της διορθωτικής πορείας, καθώς οι αγοραστές παραμένουν επιλεκτικοί και προσεκτικοί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,65% στις 800,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.913,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,37% στις 487,38 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί με προσεκτικά βήματα να προσθέσει "λίγο κίνδυνο" στα χαρτοφυλάκια της, χωρίς όμως να αναλαμβάνει αποφασιστικές κινήσεις που θα αναιρέσουν το εύρος της διόρθωσης από την αρχή του έτους. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να καταγράφει την πρώτη αποφασιστική ανοδική κίνηση από την αρχή του έτους, συγκρινόμενη με τις μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις του από την έναρξη του 2021.

  Για ακόμη όμως μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά με τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου, την ώρα που στις διορθωτικές της συνεδριάσεις ενεργοποιούνται οι άμυνες από τους υπόλοιπους τίτλους. Και σήμερα ο κλάδος πρωταγωνιστεί, τόσο σε επίπεδο ανοδικής κίνησης όσο και σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας, με τον κλαδικό δείκτη να προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή του με τις 500 μονάδες. 

  Πάντως, εκτός της τρέχουσας αδυναμίας της αγοράς, η Jefferies τοποθετεί την Ελλάδα στους "νικητές” του 2021, με τον τραπεζικό της κλάδο να αναμένεται να ωφεληθεί ιδιαίτερα έντονα από το come back του τουρισμού που θα ξεκινήσει με της ευρεία διάθεση των εμβολίων. Η επιτυχής υιοθέτηση των εμβολίων αναμένεται, κατά τον οίκο, να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες εντός περιφερειών και των χωρών που έχουν τους μεγαλύτερους κλάδους τουρισμού και υπηρεσιών σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.

  Βέβαια, το σενάριο αυτό δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί χωρίς εμπόδια. Ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα για τις αγορές μετοχών από αυτό το σημείο, προειδοποιεί, θα είναι η διάθεση των εμβολίων να αποτύχει να αποκτήσει ευρεία μορφή είτε μέσω μη διαθεσιμότητας είτε λόγω του ότι ο πληθυσμός δεν είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μην ανοίξουν ξανά οι κλάδοι των υπηρεσιών, με την Ελλάδα να βιώνει μια ακόμη χαμένη τουριστική σεζόν.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 4,22%, με τις Πειραιώς, Eurobank και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 3%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan.

  Η άνοδος σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΟΤΕ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ