Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 10:59

  Αντίδραση από τις στηρίξεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αντίδραση από τις στηρίξεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια νέα προσπάθεια να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση του πρώτου δεκαπενθημέρου του νέου έτους, αλλά και να αποκαταστήσει την επαφή με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,08% στις 796,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.901,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,25% στις 482,08 μονάδες.

  Ο γενικός δείκτης για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις φαίνεται να υπερασπίζεται τις στηρίξεις της ζώνης των 785-790 μονάδων και να βγάζει αντίδραση. Βέβαια αυτή η αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση δεν δείχνει ότι θέλει να επανέλθει σύντομα στα υψηλά των 827 μονάδων, εντούτοις είναι μια προσπάθεια να κρατήσει τη διαπραγμάτευση σε ένα "ασφαλές" εύρος για τον γενικό δείκτη, την ώρα που οι περισσότεροι τίτλοι διανύουν περίοδο διόρθωσης.

  Θετικό είναι όμως και το κλίμα σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δείχνουν να "εγκρίνουν" την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, στο χθεσινό Eurogroup, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ώστε το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο,  να πάρει το ταχύτερο δυνατό σάρκα και οστά. 

  Την ώρα δηλαδή που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό κάποιου είδους περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας, οι Βρυξέλλες δείχνουν να έχουν πάρει το μήνυμα της άμεσης ανάγκης υλοποίησης του ταμείου Ανάκαμψης. Είναι η "τελευταία" σανίδα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία, όπως δείχνουν και πρόδρομοι δείκτες, βρίσκεται στο μέσο νέας ύφεσης, της δεύτερης μέσα σε διάστημα 12 μηνών (double dip recession).

  Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο συμπαραστάτη στην προσπάθεια της,  να επιταχύνει τις διαδικασίες,  ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκταμίευση πόρων. Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην Βουλή τροπολογία με την οποία τα πρώτα έργα από το ελληνικό έργο ανάκαμψης θα ξεκινήσουν με εθνικούς πόρους,  αποτελώντας μέρος του ΠΔΕ και στην συνέχεια,  θα προχωρήσουν με πόρους του Ταμείου. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Τέρνα Ενεργειακή και η Alpha Bank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Eurobank, Titan, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, με την Aegean να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες είναι οι πιέσεις σε Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΛΠ να χάνει 0,92%. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ